Külföld

Közel kétszáz szélsőségest helyeztek szabadlábra Belgiumban

Belgiumban a közelmúltban szabadlábra helyeztek 182 embert, akiket terrorizmussal összefüggő bűncselekményekért vagy szélsőséges tanok terjesztése miatt tartottak fogva - közölte a La Libre Belgique című belga napilap pénteken.
Rendőrség Jelenleg terrorizmus miatt még 230 elítélt ember van belga börtönökben (Forrás: pixabay.com / Diego Fabian Parra Pabon)

A cikk szerint a büntetésük leteltével szabadon bocsátottak között vannak terrorista támadás előkészítésével vádolt, szélsőséges és a társadalom széles rétegei elleni gyűlöletkeltő tanokat hirdető hitszónokok és számos radikalizálódott ember is. Legtöbbjük az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel hozható összefüggésbe, akik a szíriai konfliktus 2011-es kirobbanása óta voltak őrizetben.

A szabadon bocsátottak között 74-en szerepelnek a terroristákat vagy terrorizmussal szorosan kapcsolatba hozható embereket rögzítő belga adatbázisban, akinek megfigyelését a hírszerző szolgálatoknak előtérbe kell helyezniük - közölték.

Koen Geens igazságügyi miniszter leszögezte, a rendőrség és az igazságügyi szervek feladata, hogy folyamatosan figyeljék, az elengedettek betartják-e szabadon bocsátásuk feltételeit.

Jelenleg terrorizmus miatt még 230 elítélt ember van belga börtönökben - tették hozzá.

A napilap rendőrségi forrásokra hivatkozva beszámolt arról is, hogy terrortámadás előkészítésének szándéka miatt őrizetbe vettek egy, a belga főváros Molenbeek nevű negyedében élő embert.

Eric Van Duyse, a szövetségi ügyészség szóvivője szerint a régóta megfigyelés alatt tartott, majd vidéken előállított fiatalember esetében

"az utóbbi időben a jelek arra utaltak, hogy cselekvésre szánja el magát".

Elővigyázatossági okokból tartóztatták le - mondta.

Országszerte öt további embert is őrizetbe vettek azzal a gyanúval, hogy segítséget nyújtottak a gyanúsítottnak.

Valószínűsíthető mindazonáltal, hogy a tervezett merénylet nem nagy tömegek elleni terrorcselekmény, hanem késes támadás lett volna - közölte a szóvivő.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen