Külföld

Átszakadt egy gát Brazíliában, többen meghaltak

Mintegy kétszáz ember tűnt el, miután Brazília délkeleti részén egy vasércbányánál átszakadt egy gát – írja a BBC helyi tisztviselők közlésére hivatkozva.
Mentőhelikopter Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a katasztrófát (Forrás: pixabay.com / Peter Gottschalk)

A gát átszakadásának következtében a saras törmelék elöntötte a közelben lévő egyik étkezdét is, ahol az eset idejében éppen több száz, a gátnál dolgozó munkás ebédelt. A mentésen dolgozó csoportok a Minas Gerais államban található Brumadinho településnél történt katasztrófa környékén munkagépekkel igyekeztek előre haladni a keresés során.

Romeu Zema, Minas Gerais állam kormányzója elmondta, hogy immár csak igen csekély az esély arra, hogy túlélőket találjanak, s ez idáig összesen kilenc ember halálát erősítették meg.

Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a legnagyobb brazil bányászati vállalat, a Vale tulajdonában álló gát összeomlását. A mostani baleset éppen három évvel azt követően történt, hogy ugyanezen brazil szövetségi államban, ám akkor Mariana településnél szakadt át egy gát, ezzel tizenkilenc ember halálát okozva. Utóbbit egyébként Brazília egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófájaként tartják számon.

A vasércbánya mellett fekvő gát helyi idő szerint pénteken 13 óra körül szakadt át, s az átáramló törmelék egy másik gátat is elmosott. Ezután a saras törmelék a közeli farmokig és egy főként a munkások által lakott lakótelepig is eljutott, aminek következtében több ház és jármű is megrongálódott.

Több tucat embert menekítettek ki helikopterrel az utakról, sokan addigra már részben elmerültek a sárban. A környéken élők közül pedig többeket evakuálni kellett. A bányászati vállalat vezériázgatója azt közölte, hogy az eset idejében a helyszínen tartózkodó 300 munkásnak csupán mintegy egyharmadát sikerült megtalálniuk, míg a helyi tűzoltók szerint akár 300 ember is lehet, akinek holléte továbbra sem ismert.

A keresési munkálatokat mintegy száz tűzoltó végzi, s hozzájuk csatlakozhat további száz munkatársuk szombaton.

A gátat még 1976-ban építették, s arra a célra használták, hogy visszatartsák vele a bányászati tevékenység során képződő törmeléket – ám az építményt már három éve nem használták aktívan.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen