hirdetés
Kultúra

Tizenhatodik századi szobor elhibázott restaurálási kísérlete borzolja a kedélyeket Spanyolországban

Ez nem az első olyan eset Spanyolországban, hogy „hobbi-restaurátor” okozott felháborodást, de talán annyira nem szembetűnő, mint az Ecce Homo freskót 2012-ben ért, egyébként jó szándékkal elkövetett „rongálás”.
Festékek A restauráláshoz nem is megfelelő festéket használtak, így az eredeti festékrétegek elveszhettek - A kép illusztráció (Forrás: pixabay.com / Jossué Trejo)
hirdetés

Spanyolországban egy rajztanárt kértek fel arra, hogy vegye kezelésbe az egyik templomban található 16. századi, fából készült, Szent Györgyöt ábrázoló szobrot, utóbb azonban – ismét – fény derült arra, hogy érdemes lett volna a munkát hivatásos restaurátorra bízni.

A szobor ugyanis az eredeti színei helyett immár furcsa rózsaszín réteget visel az arcán, és eredetileg jellemző vonásainak egy részét is elvesztette a homogén rózsaszín rétegben. Talán kevésbé feltűnő, de a páncélzata is különös, harsány színt nyert a restaurálás során, és a képeket elnézve Szent György lova sem járt sokkal szerencsésebben a felújítás során, mint lovasa.

A szoborral történtek az ország kulturális életének szereplőiből erőteljes érzelmeket váltottak ki – egyesek egyenesen „ijesztőnek” nevezték a restaurálási kísérletet.

„Nem tolerálhatunk több támadást a kulturális örökségünk ellen. (A restaurálási kísérleten) látszik az efféle munka elvégzéséhez szükséges képzés rémisztő hiánya”

– fogalmazott a spanyol műemlékvédelmi szövetség (ACRE) a közleményében.

Estella település plébánosa az eset kapcsán elmondta, hogy ők csak a szobor tisztítását kérték, a restaurálás nem állt szándékukban. Helyi tisztviselők ellenben kifogásolták, hogy őket senki nem értesítette arról, hogy a templom a szobor „karban tartására” készül.

A város polgármestere szerint sem az önkormányzatot, sem pedig a régió vezetését nem értesítették a tervekről, ráadásul a restauráláshoz rossz típusú festéket alkalmaztak. Elképzelhető az is, hogy az eredeti festékrétegek végleg elvesztek.

A helyiek aggodalmát kulturális örökségük védelme iránt csak fokozza, hogy ez nem az első balul elsült restaurálási kísérlet volt – hiszen 2012-ben az egész világ felfigyelt a 19. századi Ecce Homo freskó enyhén szólva is elbaltázott (bár egyébként jó szándékkal végzett) restaurálására. A településre azóta évente több ezer turistát vonz a festmény, de aligha vágyott arra Zaragoza, hogy így váljon híressé.

Ugyancsak érdemes lehet mindazonáltal felidézni azt az – ugyancsak Spanyolországban – nagy felháborodást kiváltott esetet, amikor Matrerában húztak fel egy pár nem túl esztétikus, hófehér falat közvetlenül egy várrom falai mentén. A felújítást ekkor több helyi és szakember is bírálta, sőt, egyesek szerint a műemlék a felújítással még borzalmasabb állapotba került.

Azzal ez eset kapcsán senkit nem lehet azonban hibáztatni, hogy ne szakemberre bízták volna a munkát – az építész pedig, akinek tervei szerint megépítették a falakat, azzal védekezett, hogy az emberek nem értenek az építészethez, és ezért bírálják csak az általa kidolgozott megoldást.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Skarlát íbiszek keltek ki a Szegedi Vadasparkban

Skarlát íbiszek keltek ki a Szegedi VadasparkbanElhunyt Papp Tibor író, költő, tipográfus

Elhunyt Papp Tibor író, költő, tipográfus


PAPP TIBOR,     GYÁSZ,     ÍRÓ

hirdetés
Törőcsik Mari: ha minden jól megy, még fogok szerepelni

Törőcsik Mari: ha minden jól megy, még fogok szerepelniTapír született a debreceni állatkertben

Tapír született a debreceni állatkertben


DEBRECEN,     ÁLLATKERT,     TAPÍR

hirdetés
hirdetés
Ezen a hétvégén is színes programok várnak a kikapcsolódni vágyókra

Ezen a hétvégén is színes programok várnak a kikapcsolódni vágyókra


ZENE,     PROGRAMAJÁNLÓ,     KUTYA

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter, az MTI örökös tudósítója

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter, az MTI örökös tudósítójaloading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen