hirdetés
Nemzetközi

South Korea proposes rare military talks with North Korea

Dél-Korea tárgyalást ajánlott északi szomszédjának

South Korea has proposed holding military talks with the North, after weeks of heightened tension following Pyongyang's long-range missile test.
hirdetés

Az észak-koreai rakétakísérletek nyomában kialakult, több hete tartó feszült állapotot követően Dél-Korea felajánlotta, hogy katonai megbeszélést folytat Észak-Koreával. Amennyiben utóbbi él a lehetőséggel, úgy 2015 óta az első jelentősebb tárgyalásra kerülhet sor.

Egy vezető tisztviselő elmondta, hogy a tárgyalás célja az volna, hogy

„minden olyan ellenséges tevékenységet megállítsanak, amelyek a katonai feszültséget növelik” a két ország között.

Mun Dzsein dél-korai elnök már hosszú ideje jelezte, hogy közelebbi kapcsolat kialakítására törekszik északi szomszédjukkal, ám eddig Észak-Korea nem reagált erre a felajánlásra.

Mun Dzsein nemrég egy berlini beszédében ugyancsak megjegyezte, hogy az Észak-Koreával való párbeszéd „sürgetőbb, mint valaha”, valamint egy békemegállapodás megkötése mellett szólalt fel. Véleménye szerint egy ilyen párbeszéd alapvető szükségű volna mindazok számára, akik Phenjan atomprogramjának véget szeretnének vetni.

Észak-Korea gyakori rakétakísérletei, közöttük a nemrég végrehajtott interkontinentális ballisztikus rakéta tesztje megsértette az ENSZ határozatait, illetve a régió országai és az Egyesült Államok is aggályaikat fejezték ki azokkal kapcsolatosan.

Dél-Korea helyettes védelmi minisztere sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a tárgyalást a Tongilgak központban tarthatnák, amely egy észak-koreai épületegyüttes része a demilitarizált zónában, és korábban már otthont adott hasonló tárgyalásoknak. A tárgyalás ajánlott időpontját július huszonegyedikére tűzte ki, és hozzátette, Észak részéről pozitív válaszra számítanak.

A dél-koreai egyesítési miniszter eközben a kommunikációs forródrótok helyreállítását sürgette, amelyeket tavaly szakítottak meg a két ország között Észak-Korea egy atomkísérlete után.

Karen Allen, a BBC szöuli tudósítója szerint az ilyen tárgyalások célja a katonai viták felszámolása lehet, ugyanis azok már évtizedek óta meghatározták a két ország kapcsolatait, elsőre azonban talán olyan bizalomépítő lépésekre kerülhet sor, mint például a határoknál történő hangszórós propaganda-terjesztés felszámolása.

A Vöröskereszt és a kormány ugyancsak külön találkozót javasoltak, amelynek alkalmával megvitatnák, hogy hogyan egyesíthetnék az 1953-ban tűzszünettel véget ért koreai háborúban szétszakadt családokat.

Koreai határ A kép illusztráció (Forrás: nytimes.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen