Nemzetközi

China bans major Beijing construction projects in 'war against air pollution'

Jelentős építkezéseket függesztenek fel Pekingben a légszennyezettség kordában tartása érdekében

China is to halt almost every major building project in Beijing in a bid to tackle the city's air pollution crisis that is blamed for thousands of early deaths each year.

Kína majdnem minden jelentős építkezési projektet megállít Pekingben annak érdekében, hogy kordában tartsák a várost sújtó légszennyezettséget, amely évente több ezer ember korai halálozásához vezethet.

Útépítéseket és vízvezeték-rendszerek kiépítését, valamint házak lebontását is felfüggesztik Peking nagy részében a téli időszakban. Az építkezések tilalmát Peking hat belvárosi kerületében tiltják meg november tizenötödikétől négy hónapon keresztül – vagyis abban az időszakban, amikor a város épületeit fűteni kezdik.

A lakhatásért és fejlesztésekért felelős bizottság a Xinhua hírügynökség szerint büntetést helyezett kilátásba a korlátozás bármiféle megszegéséért.

Lesznek olyan nagyobb és fontos beruházások is – így például a vasút és a repülőterek működésével, illetve a fenntartható lakhatással összefüggő projektek –, amelyeket nem kell majd felfüggeszteni, amennyiben egy speciális engedélyt ad ezekre a bizottság.

Kína már negyedik éve folytatja a „légszennyezettség elleni háborút”, amelynek célja, hogy csökkentse a szmogot, amelynek mértéke az ország bizonyos részein rendszeresen veszélyes értékeket ér el. Emellett a súlyos víz- és talajszennyeződést is meg kívánja fékezni.

A kínai kormány már hosszú ideje küzd a környezet védelme és a gazdasági növekedés közötti egyensúly megteremtésén, és igyekszik megreformálni az energiaigényes és nagy mértékben szennyező iparát.

Pekingben és az ország néhány más részén a téli időszakban a cementgyárak működését is felfüggesztik, emellett pedig Hopej tartományban az acélgyárak termelését felére kell csökkenteni ebben az időszakban.

Tavaly decemberben 24 kínai városban több millió embernek javasolták, hogy maradjanak az otthonaikban, ugyanis sűrű szmog lepte el Kína északkeleti területének nagy részét. A szálló por magas aránya miatt vörös riasztást adtak ki, és több iskolát is be kellett zárni ideiglenesen, valamint repülőjáratokat töröltek, és korlátozták az utak forgalmát is.

Kínában a légszennyezettség megfékezése érdekében tett lépések ellenére 2017 első fele óta romlott a levegőminőség, és 338 város – köztük Peking – most kevesebb olyan napot jegyzett fel, amikor tiszta volt a levegő, mint tavaly. A kormány szerint ez annak a következménye, hogy az embereknek a házaik fűtéséhez a szénerőművekre kell hagyatkozniuk.

Peking több lakóépületében – és emellett Kína északi területén több száz másik városban – csak november 15. és március 15. között működtethetik a központi fűtést. Csak akkor van lehetőség a más időpontban történő fűtésre, ha a hőmérséklet öt egymást követő napon át 5 Celsius-fok alá csökken.

Szmog A kép illusztráció (Forrás: npr.org)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen