hirdetés
Nemzetközi

Tesla restores power at Puerto Rico children's hospital using solar energy

Ismét lesz áram egy Puerto Ricó-i gyermekkórházban a Tesla jóvoltából

A children’s hospital in Puerto Rico has received solar power to continue operating in the wake of Hurricane Maria thanks to automaker Tesla.
hirdetés

Puerto Rico egy gyermekkórháza a Tesla autógyártó jóvoltából napenergiával jut ismét áramhoz, miután a Maria hurrikán pusztítása korábban a sziget szinte teljes áramellátását ellehetetlenítette.

A Tesla alapítója, Elon Musk a Twitter-oldalán azt írta, hogy ez a számos, Puerto Ricóra tervezett napelemes projekt közül az első, amely megvalósul.

Az érintett gyermekkórház – Hospital del Nino in San Juan – Puerto Rico szigetén mintegy 3 ezer gyermek ellátásáért felelős, és legkevesebb harmincöt olyan súlyosan beteg gyermekről gondoskodik, akiknek napi 24 órás figyelemre és ellátásra van szüksége.

A kórház személyzete a helyi El Nuevo Dia nevű lapnak azt nyilatkozta, hogy a projekt a Tesla adományaként valósulhatott meg.

A Puerto Rico területét szeptember 20-án elért Maria hurrikán pusztításának a hatására a sziget lakosságának nagy része áram nélkül maradt, és a kórháznak is generátorokkal kellett megoldania az intézmény áramellátását, amihez hetekig be kellett osztania az üzemanyagot.

A múlt hónapban a szigeten végigsöprő vihar egyben ledöntötte mindazokat a fákat is, amelyek az épületet a hőségtől védték.

A Tesla kezdeményezése azzal indult, hogy Elon Musk megkereste Puerto Rico kormányzóját, Ricardo Rossellót az ötletével, akivel október hatodikán folytattak megbeszélést. Ekkor Twitter-üzenetében a kormányzó azt írta, hogy a csoportok „vizsgálják a lehetőségeket”.

Ugyanezen a napon Elon Musk is közzétett egy Twitter-bejegyzést, amelyben arról írt, hogy azért késtek egy új termékük bemutatásával, mert a vállalat az erőforrásokat arra csoportosította át, hogy növeljék a Puerto Rico és más érintett területek számára szükséges eszközök előállításának mértékét.

Október 24-én a Tesla az Instagram oldalán már egy olyan képet osztott meg, amelyen több tucat napelem-panel volt látható a kórház melletti parkolóban. Mindezt Ricardo Rossello „jelentős adománynak” nevezte.

A sziget megyéinek legkevesebb 75 százalékában továbbra sincsen áram, vagy pedig a nagy üzemanyagigényű generátorokra kell hagyatkozniuk ennek megteremtéséhez, mivel az áramszolgáltató továbbra is csak 25 százalékos kapacitás mellett működik.

Becslések szerint a szigeten az áramellátás visszaállítása összesen mintegy 5 milliárd dollárt vehet igénybe az elkövetkező hónapokban.

A Tesla napelem-paneljai Tesla restores power at Puerto Rico children's hospital / A Tesla helyreállítja egy Puerto Ricó-i gyermekkórház áramellátását (Forrás: Instagram / teslamotors)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen