hirdetés
Nemzetközi

ISIS claims responsibility for New York City terror attack that killed 8

Az Iszlám Állam magára vállalta a New York-i gázolást

The Islamic State of Iraq and Syria (ISIS) claimed responsibility for the terror attack carried out by Sayfullo Saipov on Tuesday. He used a rented Home Depot pickup truck to plow down pedestrians and cyclists in lower Manhattan on Halloween killing at least eight people and injuring a dozen more.
hirdetés

Az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára a kedden Szajfullo Szajpov által elkövetett, nyolc halálos áldozattal járó terrortámadást. A 29 éves üzbég elkövető a Home Depot egy általa bérelt teherautójával gyalogosok és kerékpárosok közé hajtott.

Az Iszlám Állam bejelentését csütörtökön a dzsihádista csoport „hetilapjában” hozták nyilvánosságra, bizonyítékkal azonban nem támasztották alá az állításukat. A csoport közlése szerint a támadó a „kalifátusuk egy katonája” volt.

A rendőrség késeket és az Iszlám Államot dicsérő feljegyzéseket talált a Szajfullo Szajpov által használt teherautóban, ahol a bírósági iratok szerint két mobiltelefont is találtak.

A CBS News egy bűnüldözési forrástól megtudta, hogy a hatóságok megvizsgálták a telefonokon talált számokat, amelyek olyan személyekhez köthetőek, akik már a New York-i rendőrség látókörében vannak, és feltételezik róluk, hogy radikális eszmékkel szimpatizálnak. A hírcsatorna forrása szerint a támadás napján is felhívott valakit a támadó azok közül, akikhez a szóban forgó telefonszámok tartoztak.

A 29 éves üzbegisztáni származású Szajpovot a nyomozók szerint az Iszlám Állam inspirálta a gázolás elkövetésére, amely a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások óta a legtöbb halálos áldozattal járó merénylet volt New Yorkban.

A támadás módját illetően ugyancsak hasonlóság volt megfigyelhető a korábban Európában elkövetett terrorcselekmények és a New York-i gázolás között abban, hogy Szajfullo Szajpov is teherautóval hajtott a gyalogosok közé. Az Iszlám Állam korábban online propaganda-csatornáin útmutatást tett közzé, és követőit arra hívta, hogy hajtsanak végre hasonló támadásokat.

Szajpov a Home Depot-tól bérelt egy teherautót New Jersey-ben, mielőtt Manhattanbe érkezve a gyalogosok és kerékpárosok közé hajtott. Miután a támadó – egy fekete táskával és egy paintball puskával – kiszállt az autóból, „Allahu Akbar”-t kiáltott, röviddel ezután azonban egy rendőr meglőtte, és őrizetbe vették.

A nyomozáshoz közeli források szerint Szajpov egy korábban keresett társát várhatóan pénteken kérdezik ki a hatóságok.

A kisteherautó háttérben a busszal, amelynek nekiütközött Az Iszlám Állam vállalta magára a New York-i terrortámadást / ISIS claimed responsibility for the terror attack in New York City (Forrás: euronews.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen