hirdetés
Nemzetközi

«Нельзя поддерживать торжество русофобии»: в России отреагировали на сообщения о возможном запрете гимна РФ на Олимпиаде

A NOB betilthatja az orosz himnuszt a téli Olimpiai Játékokon

Международный олимпийский комитет может запретить проигрывать российский гимн в честь отечественных спортсменов на зимней Олимпиаде в Пхёнчхане. Такое решение МОК — одно из возможных наказаний за нарушение антидопинговых правил на Олимпийских играх в Сочи. В Москве заявили, что считают недопустимым исключение государственной символики России. Какие санкции могут быть приняты против россиян, разбирался RT.
hirdetés

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egy olyan határozattal állhat elő, mely szerint betiltanák az orosz himnusz lejátszását a sportolók bevonulásakor a Phjongcshangban megrendezésre kerülő téli Olimpiai Játékokon. Ez lehet az egyik büntetés a Szocsiban tartott téli Olimpián történt sorozatos doppingbotrányok miatt. Moszkvában mindeközben úgy vélik, hogy az ilyen jellegű döntés egyértelműen a „ruszofób” magatartás megnyilvánulása, és nem fogják hagyni az orosz nemzeti szimbólumok kiűzését az Olimpiáról.

Egyelőre még nem megerősített információkról van szó, ugyanis a Doppingellenes Bizottság még nem fejezte be vizsgálatát, így az ügy nem tekinthető lezártnak. A Bizottság még csak Alekszandr Legkov és Jevgenyij Belov ügyében hozott végleges döntést – mindkettőt bűnösnek találták tiltott szerek használata miatt. A döntés következményeként a 2014-es téli Olimpián elért eredményeiket törölték, és egyik sportoló sem vehet részt a következő Olimpiai Játékokon.

A Bizottság december 5-ig köteles befejezni a vizsgálatokat. Azután egy ülés során megbeszélik, mire jutottak, és hogy milyen szankciókat szabjanak ki büntetésként az orosz játékosokra.

Eddig több lehetőség került szóba: a NOB vagy megtiltja az orosz sportolóknak, hogy részt vegyenek a soron következő téli Olimpián, vagy diszkvalifikálja az orosz Olimpiai Bizottságot felajánlva a sportolóknak, hogy semleges színekben részt vehetnek a játékokon. Egy olyan forgatókönyv is szóba került, hogy csak a doppingügyben vétkes sportolókat zárják ki és kizárólag őket vonják felelősségre, így elmarad a kollektív büntetés.

Viszont ha a második lehetőség lép életbe, és az orosz sportolók nem léphetnek fel saját nemzeti színükben, akkor megfosztják őket attól is, hogy győzelem esetén saját himnuszukat hallva lépjenek a dobogóra. Ha semleges színekben képviseltetik magukat, akkor mind a himnuszról, mind az orosz zászlóról le kell mondaniuk.

Az edzők és a sportolók szerint egy ilyen fajta döntés nem lenne igazságos azokkal szemben, akik végig tisztességesen és becsületesen játszottak. Szerintük ugyanis egy sportolónak az elengedhetetlen attribútuma, hogy saját nemzeti színeiben szerepelhessen bármilyen nemzetközi sporteseményen.

orosz zászló A kép illusztráció (Forrás: russian.rt.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen