hirdetés
Nemzetközi

Texas shooting: Church massacre 307th mass killing in US so far in 2017

A texasi ebben az évben a 307. „tömeglövöldözés” volt

On Sunday, at least 26 people were killed and several others were injured when a man approached the First Baptist Church in Sutherland Springs, Texas, and started shooting.
hirdetés

Vasárnap legkevesebb huszonhat ember meghalt és többen megsérültek, miután egy férfi lövöldözni kezdett a texasi Sutherland Springs baptista templomában. Ez 2017-ben már a 307. tömeglövöldözés volt a Gun Violence Archive nevű nonprofit csoport szerint.

A texasi templomban történt tömeglövöldözés ebben az évben már a 307. volt a Gun Violence Archive nevű nonprofit szervezet szerint, amely az Egyesült Államokban a lövöldözéseket követi nyomon. Szemléltetésképp: egy évben 310 nap van, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban 2017-ben majdnem annyi tömeges lövöldözés volt, mint ahány nap.

Az amerikai lakosok nagyobb eséllyel halnak meg fegyveres erőszak miatt, mint számos vezető halálok miatt összeadva – évente mintegy 11 ezer ember veszti életét fegyveres erőszak miatt az Egyesült Államokban.

A „tömeglövöldözésnek” nincs egységesen elfogadott meghatározása, a Gun Violence Archive pedig úgy határozza meg annak definícióját, mint egy olyan incidenst, amelyben az elkövetőn kívül legalább négy ember megsérül vagy életét veszti egyazon időben és helyszínen.

A kormánynak ugyancsak nincsen hivatalos definíciója a „tömeglövöldözésre”. 2013-ban a Kongresszusi Kutatószolgálat úgy határozta meg a tömeges lövöldözéseket, mint olyan eseményeket, amelyekben a lövöldözők „valamelyest véletlenszerűen” választják ki áldozataikat, és legalább négy ember halálát okozzák. Vagyis: az ő meghatározásukban némileg határozottabbak a feltételek, és a sérülteket nem, csak a halálos áldozatokat „veszik figyelembe”.

2013-ban szövetségi döntésre úgy változtatták a fenti definíciót, hogy négy helyett három halálos áldozat esetében is tömeglövöldözésnek minősítenek egy incidenst. Ezen definíció mellett a Gun Violance Archive adatai alapján a Las Vegas-i volt 2017-ben a 38. tömeglövöldözés az Egyesült Államokban.

A nonprofit csoport rámutat arra is, hogy több mint 13 ezer ember halt meg lőfegyverrel összefüggő erőszak miatt eddig ebben az évben, és további több mint 26 900 ember megsérült.

A Gun Violance Archive definíciójának megfelelő, 2017-ben az Egyesült Államokban történt tömeglövöldözések teljes listája ITT elérhető.

A texasi lövöldözés helyszíne Legkevesebb 26 ember meghalt a vasárnap, Sutherland Springsben történt lövöldözésben / At least 26 people were killed in Sunday's church shooting in Sutherland Springs (Forrás: businessinsider.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen