hirdetés
Nemzetközi

Les taxis autonomes envahiront-ils vraiment Paris dès 2018?

Valóban meghódítják Párizst az autonóm taxik 2018-tól?

Mardi, une petite entreprise nommée Navya a dévoilé son dernier projet. Celui d'un taxi autonome et électrique, qui pourrait circuler dans Paris dès l'an prochain.
hirdetés

Kedden a Navya nevű startup vállalkozás bemutatta legújabb projektjét, ami nem más, mint egy autonóm, elektromos taxi, amely a cég reményei szerint útjára indulhat Párizsban a jövő évvel kezdődően.

A Navya nevű startup vállalkozás azt ígérte, hogy jövőre autonóm taxik közlekedhetnek Párizsban. Kedden a kisvállalkozás bemutatta új, önvezető autóját, amely ráadásul egy 100 százalékban elektromos meghajtású jármű.

Az „Autonom Cab” névre keresztelt autóban akár hat személy is utazhat, és egyaránt alkalmas a közösségi és a privát közlekedésre is. A taxiban ülve az utasok interaktív és kulturális „túrát” tehetnek a városban, mozi- vagy múzeumbelépőt rendelhetnek, vagy tetszésük szerint kiválaszthatnak egy zenei lejátszási listát. A Navya azt ígéri, hogy (elméletileg) 2018 harmadik negyedévében már megkezdik az autók árusítását.

A L'Express megkeresésére Christophe Sapet, a vállalat vezetője elmondta, hogy bizonyos feltételeknek ugyanakkor teljesülniük kell ahhoz, hogy valóban működhessenek a párizsi utakon az autonóm autóik. Először is engedélyt kell szerezni a fenntartható fejlődés minisztériumától ahhoz, hogy Párizsban közlekedhessenek a járművek, majd pedig az jelenti a következő kihívást, hogy vevőt találjanak, és végezetül a franciákat is rá kell venni a taxik használatára.

A járművek ára 230 000-250 000 euró lesz, és ehhez jön még hozzá a sofőr fizetése, ugyanis biztonsági okokból az autonóm járműveket is emberi vezetőnek kell felügyelnie.

Az akadályok ellenére Christophe Sapet reméli, hogy az év végére 7-8-ra növelheti a jelenleg gyártott három jármű számát, majd a jövő nyárra ezt tovább emelheti, harmincra. Megjegyezte mindenesetre, hogy csak 2019-től kezdődően számítanak arra, hogy valóban jelentősebb eladásokat produkálnak.

A vállalat vezetője elmondta, hogy az övék lesz az első robottaxi, amelyet a világon eladásra bocsátanak, és reméli, hogy a járművek bemutatásával mérséklődhet a városi központok közlekedésének jelenleg is tapasztalható zsúfoltsága.

Elisabeth Borne közlekedési miniszter a taxival kapcsolatban elmondta, hogy a technológiai innováció mellett egy újfajta közlekedési szolgáltatás ígéretét látja abban.

Autonóm taxi Navya „Autonom Cab” (Forrás: money.cnn.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen