hirdetés
Nemzetközi

Mass graves discovered in Iraqi town recaptured from Isis

Tömegsírokat találtak egy városban, amelyet az Iszlám Államtól foglaltak vissza

The remains of at least 400 people have been discovered near an Iraqi town which has just been retaken from Isis, an official has said.
hirdetés

Legalább négyszáz ember maradványait találták meg egy olyan iraki város közelében, amelyet a közelmúltban foglaltak vissza az Iszlám Állam dzsihádista csoporttól – közölték a hatóságok.

A tömegsírokat egy légiállomásnál találták Havidzsa egy külvárosi részénél – a várost egészen a múlt hónapig a dzsihádisták tartották ellenőrzésük alatt, amit megelőzően 2013 óta volt a település az Iszlám Államé.

A tömegsírokban a katonai ruházat mellett előfordult, hogy civil ruházatot találtak a holttesteken, valamint voltak olyan narancssárga öltözetek is, amelyek viselésére az Iszlám Állam kötelezte a rabokat – mondta Kirkuk tartomány kormányzója a helyi médiának. Egyelőre nem közölte, hogy mikor kezdik meg a hatóságok a holttestek exhumálását.

Egy helyi pásztor, aki a biztonsági szolgálatoknak segített megtalálni a tömegsírok helyszínét, az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy az Iszlám Állam a területre vitte a foglyokat, és agyonlőtte őket, vagy olajat öntött rájuk, és felgyújtotta őket.

Miután az amerikai támogatottságú haderők Irakban és Szíriában az elmúlt egy évben sikeres, az Iszlám Állam kiszorítását célzó harcokat folytattak, már több mint 72 hasonló helyszínt fedeztek fel. A becslések szerint a sírokban összesen 5200-15000 ember holtteste lehet.

Az Iszlám Állam egykori „kalifátusának” már több mint 95 százalékát visszaszerezték az Iszlám Államtól, de az iraki koalíció és a Szíriai Demokratikus Erők egyaránt találkoznak még ellenálló gócokkal.

Továbbra is heves küzdelmek folynak a sivatagos határvidéken, emellett az Iszlám Állam a szíriai Bukamal település több mint felét is visszafoglalta két nappal azt követően, hogy a szíriai hadsereg bejelentette, megtisztították azt a dzsihádista harcosoktól.

Irakban az utolsó, az Iszlám Állam uralma alatt lévő város Rawa, amelynek visszaszerzésére a hétvégén indítottak műveletet az iraki erők.

Noha az Iszlám Állam kvázi-állama szinte teljesen megszűnt, elemzők szerint a csoport Irakban és Szíriában egy felkelő csoporttá alakul át, emellett szerte a világon terrortámadásokat követhetnek el.

Tömegsír Tömegsírokat találtak egy városban, amelyet az Iszlám Államtól foglaltak vissza / Mass graves discovered in Iraqi town recaptured from Isis (Forrás: france24.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen