hirdetés
Nemzetközi

Vague de suicides chez les policiers et les gendarmes

Öngyilkossági hullám a francia rendőrségben és csendőrségben

Huit membres des forces de l'ordre ont mis fin à leurs jours en une semaine, dont l'ex-patron de la lutte contre le hooliganisme. Le ministre de l'Intérieur Gérard Collomb devrait recevoir les organisations représentatives du secteur.
hirdetés

Egy hét alatt nyolc rendőr követett el öngyilkosságot, köztük egy korábbi vezető. Gerard Collomb belügyminiszter várhatóan találkozik az ágazatot képviselő szakszervezetekkel.

A francia rendőrségnél és csendőrségnél nagy számban történtek öngyilkosságok az elmúlt időszakban, egyetlen hét leforgása alatt nyolcan vetettek véget az életüknek. November 12-én Antoine Boutonnet-t, a rendőrség huliganizmus elleni egységének vezetőjét holtan találták, miután a feltételezés szerint saját szolgálati fegyverét használva végzett magával. Kicsivel később egy rendőrnő is öngyilkos lett Perpignan környékén.

2017 eleje óta negyvenöt rendőr és tizenhat csendőr lett öngyilkos a belügyminisztérium és az AFP egy számítása szerint.

Miután megnövekedett az öngyilkosságok száma, Édouard Philippe francia miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy Gerard Collomb belügyminiszter fogad minden, a rendőri erőket képviselő szervezetet, a belügyminiszter pedig a rendőrségi és csendőrségi vezetőktől az öngyilkosságok megelőzésére szolgáló intézkedésekkel kapcsolatosan kér javaslatokat.

A problémát tekintve 2014 egy különösen rossz év volt, ekkor ugyanis 55 rendőr és harminc csendőr lett öngyilkos, később azonban 2015 és 2016 között csökkent az ilyen esetek száma.

2015 januárjában Bernard Cazeneuve egy 23 lépésből álló intézkedéscsomagot mutatott be (így például új munkaciklusokat alakítottak ki és a pszichológiai ellátást is fejlesztették), ennek célja pedig az öngyilkosságok megelőzése volt. Kérdés azonban, hogy a 2016-ig jellemző mérséklődés ennek volt-e köszönhető, vagy pedig a magas terrorfenyegetettséggel összefüggő változásoknak.

Céline Berthon, egy rendőrségi vezetőket tömörítő szervezet vezetője ugyanis úgy véli, hogy a rendőrséget és a csendőrséget az elmúlt két évben rendkívüli módon mobilizálták mások védelmének érdekében, és ez talán ahhoz vezetett, hogy kevésbé aggódtak önmaguk miatt – másfelől viszont ez meg is viselhette őket.

A Unité SGP Police-Force nevű szakszervezet emellett megjegyzi, hogy a rendőrök nap mint nap találkoznak az emberi szenvedéssel, az erőszakkal és az emberekben lakozó „legrosszabb” dolgokkal, és nem tudják feldolgozni a figyelmesség velük szemben tanúsított hiányát, ami ugyancsak egy tényező lehet abban, hogy öngyilkosságot követnek el.

Egy 2016 februárjában Marisol Touraine francia egészségügyi miniszternek megküldött jelentés szerint Franciaországban évente közel 10 ezer öngyilkosság történik, ami átlagosan napi huszonöt ilyen esetet jelent. Az öngyilkossági kísérletek száma pedig éves szinten meghaladja a 200 ezret.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!

 

Francia rendőrök A kép illusztráció (Forrás: en.rfi.fr)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen