hirdetés
Nemzetközi

South Korea considers scrapping military exercises with the US ahead of the Winter Olympics

Dél-Korea megfontolja az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatok ideiglenes felfüggesztését

South Korea is reportedly considering scrapping a regular military exercise with US forces next year to minimise the risk of an aggressive North Korean reaction when it holds the Winter Olympics.
hirdetés

Dél-Korea megfontolja a rendszeres, az Egyesült Államokkal közösen végzett hadgyakorlat felfüggesztését a jövő évben, hogy így csökkentsék egy esetleges agresszív észak-koreai reakció esélyét a téli olimpia idejében.

Észak-Korea rendszeresen vádolja azzal déli szomszédját, hogy az Egyesült Államok segítségével invázióra készül – így aztán több rakétatesztet is végrehajtott, illetve Japán felett nemrégiben átlőtt két hosszú hatótávolságú rakétát is.

Észak-Korea ez év szeptemberében végrehajtotta eddigi legnagyobb erejű nukleáris kísérleti robbantását is, amelyet követően a térségben 5-ös erősségű földrengést mértek. A nemzetközi közösség elítélte Kim Dzsongun hadseregének ezen demonstrációját a „fanatikus vakmerőségéről”, s még az ország legnagyobb szövetségesei is elítélték a nukleáris kísérletet.

Miután februárban Dél-Koreában rendezik a téli olimpiát, majd egy hónappal később a paralimpiát is, a házigazda ország igyekszik mindent megtenni annak megelőzésére, hogy az esemény ideje alatt történjen valamilyen „incidens”.

A Yonhap hírügynökség meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írja, hogy „már nagyon hosszú ideje” fontolgatják a szokásos hadgyakorlat felfüggesztésének lehetőségét. Az elnöki palota közleménye szerint ugyanakkor még nem született döntés az ügyben, a védelmi minisztérium tisztviselői pedig egyelőre nem nyilatkoztak.

A dél-koreai és amerikai hadsereg gyakorta tart közös hadgyakorlatot márciusban és áprilisban, amelyekben közel 17 ezer amerikai katona és több mint 300 ezer dél-koreai katona is részt vesz.

Dél-Korea reményei szerint Észak-Korea részvétele a téli olimpián segítheti a jelenlegi rossz viszonyuk javítását. Dél-Korea közölte, hogy bármely észak-koreai sportolót, aki a versenyen részt vehet, szívesen látnak. Egy észak-koreai műkorcsolyázó párnak sikerült kvalifikálnia a versenyre, ám egyelőre nem erősítették meg részvételüket.

A Koreai-félszigeten a feszültség tovább növekedett az elmúlt évben, miután Észak-Korea az ENSZ-szankcióknak ellenszegülve folytatta nukleáris fegyverkezési programját, és több rakétatesztet is végrehajtott.

Bár az elmúlt két hónapban nem voltak újabb rakétatesztek, Észak-Korea többször is hangsúlyozta, hogy soha nem kívánja feladni az általa hangoztatott esetleges amerikai agresszió elkerüléséhez szükségesnek tartott fegyvereit.

Dél-koreai hadgyakorlat A kép illusztráció (Forrás: businessinsider.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen