hirdetés
Nemzetközi

Bundesregierung will IS-Kinder nach Deutschland holen

A német kormány haza akarja hozatni az Iszlám Államhoz csatlakozott német szülők gyermekeit

Die Bundesregierung will die Kinder von deutschen Kämpfern und Anhängern des sogenannten Islamischen Staates zurück nach Deutschland holen.
hirdetés

A német kormány vissza akarja vinni az Iszlám Állam (ISIS) német harcosainak és követőinek gyermekeit Németországba. Egyes információk szerint a német külügyminisztérium az iraki kormányhoz fordult az ügyben és kérte, hogy engedélyezzék a német ISIS harcosok gyermekeinek kiutazását. Válasz azonban még nem érkezett.

A legfrissebb számok szerint körülbelül fél tucat német kiskorú tartózkodik iraki börtönben vagy valamilyen kihallgató központban, többségük kisgyermek vagy csecsemő. Az észak-iraki Erbilben négy gyermek ül édesanyjával együtt börtönben, s a bebörtönzött anyák közül egy mindenórás terhes.

A német külügyminisztérium humanitárius megfontolásból és állampolgáraival szemben nyújtott védelmi kötelességből kívánja a gyerekeket hazavinni. A kormány ugyan arra számított, hogy az irakiak hazatoloncolják a német anyákat és gyermekeiket, de az iraki kormány eljárást indít ellenük.

A döntés előtt bizonyos biztonsági kérdések is felmerültek. A titkosszolgálatok szerint a nagyon kicsi gyermekek nem jelentenének veszélyt, ők ugyan traumatizáltak, de nem radikalizálták őket. De másképp alakul a helyzet a nagyobb gyerekek esetében.

„Abban látjuk a veszélyt, hogy a dzsihadisták gyermekei az iszlám szerint szocializálódva és annak megfelelően indoktrinálva érkeznek vissza a hadi területekről Németországba. Ezzel egy új dzsihadista generáció kerülhet az országba.”

-mondta Hans-Georg Maaßen alkotmányvédelmi elnök.

Nők és gyermekek egy észak-iraki fogolytáborban Feltételezett ISIS harcosok feleségei és gyermekei egy észak-iraki fogolytáborban./ Frauen und Kinder mutmaßlicher IS-Kämpfer in einem Gefangenenlager im Nord-Irak. (Forrás: sueddeutsche.de)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen