hirdetés
Nemzetközi

Das will Merkel beim EU-Afrika-Gipfel

Merkel ismét Afrikában

Gegen 16 Uhr stieg Angela Merkel (63, CDU) in den Regierungsflieger zur Elfenbeinküste. Dort will sie gemeinsam mit Frankreichs Präsident Emmanuel Macron (39) für mehr Zusammenarbeit zu werben und Fluchtursachen zu bekämpfen. Doch daheim in Berlin brodelt es gewaltig.
hirdetés

Angela Merkel kedden 16 óra körül szállt be kormányzati repülőjébe, melynek úticélja Elefántcsontpart volt, ahol a francia elnökkel, Emmanuel Macronnal együtt kívánja a sikeresebb együttműködést hirdetni, s a menekülthullám okait megszüntetni. Mindeközben odahaza, Berlinben forr a levegő.

A mezőgazdasági miniszter, Christian Schmidt (CSU) – nyilvánvalóan egyedüliként – a glifozát nevű gyomirtó további használatának engedélyezésére szavazott. Tulajdonképpen tartózkodnia kellett volna, mivel a környezetvédelmi miniszter, Barbara Hendricks (SPD) is a további használat ellen volt. Mindez gondoskodik a jelenlegi és talán jövőbeli koalíciós partnerek közötti rossz hangulatról.

De mit csinál Merkel Afrikában?

Szerdán Abidjanban, az EU-Afrika csúcson a kancellár asszony a nagy mértékű elmenekülés okait akarja leküzdeni, s a fiatal afrikaiaknak helyben segíteni, hogy ne akarjanak Európába útra kelni.

A csúcstalálkozó kezdetén Merkel több afrikai politikussal, köztük Elefántcsontpart elnökével, Alassane Ouattarával és az Afrikai Unió és Guinea elnökével, Alpha Condéval találkozik.

A kancellár asszony politikájának súlypontjául a menekülthullám megakadályozását és az Afrikáért való nagyobb elköteleződést nevezte meg.

A G20-elnöksége számára is központi kérdésnek számított az Afrikával való kooperáció. Az EU és az Afrikai Unió szorosabb együttműködésen dolgozik, tekintettel a líbiai menekültek drámai helyzetére, hiszen Líbia az Európába vezető menekülési útvonalon fekszik.

Alassane Ouattara fogadja Angela Merkelt Elefántcsontparton Angela Merkel kancellár asszonyt Alassane Ouattara, Elefántcsontpart elnöke üdvözölte./ Bundeskanzlerin Angela Merkel wurde vom Präsidenten der Elfenbeinküste, Alassane Ouattara, begrüßt. (Forrás: bild.de)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen