hirdetés
Nemzetközi

Dix chansons de Johnny Hallyday qui ont marqué les Français

Johnny Hallyday tíz emlékezetes dala

Johnny Hallyday était l'icône du rock à la française. Ses succès, entrés dans la mémoire collective, émaillent une carrière d'une longévité exceptionnelle commencée en 1960. Retour sur dix titres qui ont marqué la musique française.
hirdetés

Johnny Hallyday a francia rockzene ikonja volt, sikere pedig a francia emlékezet részévé vált. Az énekes igen hosszú karrierje 1960-ban vette kezdetét – s ezalatt több meghatározó műve is született, amelyek közül a France24 tízet gyűjtött össze.

Johnny Hallyday a december ötödikéről hatodikára virradó hajnalon halt meg, közel hatvan éves pályafutása során 50 stúdióalbumot adott ki, és mintegy 100 millió lemezeladást produkált. Alább következzék a rocksztár tíz olyan dala, amely meghatározta a francia zenét.

Retiens la nuit (1961) – az eredetileg Charles Aznavour által szerzett számmal Johnny nemcsak azt bizonyította, hogy „a fiatalok bálványa”, amint azt 1962-ben megénekelte, de egyben előadóként is bizonyított.

Le pénitencier (1964) – Katonai szolgálata teljesítése során Johnny egyik legnagyobb sikerét érte el az amerikai „The House of the Rising Sun” feldolgozásával.

Noir c'est noir (1966) – A dal Johnny Hallyday életének abban az időszakában született, amikor Sylvie Vartan kezdeményezte a válást, valamint az énekesnek az adóhatósággal is meggyűlt a baja, majd a Fête de l'Humanité-n esedékes fellépése előtt öngyilkoságot kísérelt meg. (Az eset után néhány nappal már a rádióban hallható dal egyébként ugyancsak feldolgozás, a Los Bravos Black is Black c. száma adta hozzá az alapot.)

Que je t'aime (1969) – Bár '69 egy „erotikus” évnek indult, Johnny mégis romantikus maradt, ami ugyanakkor nem jelentette, hogy a rajongói ne fogadták volna kitörő lelkesedéssel, valahányszor fellépett ezzel a számmal.

La musique que j'aime (1973) – Johnny Hallyday 30 évesen énekelte meg, milyen is az a zene, amit szeret – az pedig „mind a blues-ban gyökerezik”.

Ma gueule (1979) – Johnny a zenei életbe egy valódi gyöngyszemmel tért vissza 1979-ben, amelyet Gilles Thibaut írt, eredetileg Alice Sapritch számára. A számmal kapcsolatosan egy tragikus momentum, hogy Pierre Naçabal zeneszerző öngyilkosságot követett el, mielőtt tisztázták volna a plagizálás vádja alól.

Quelque chose de Tennessee (1985) – A dalt Michel Berger szerezte, és Tennessee Williams amerikai drámaíróról emlékezik meg a számmal.

Je te promets (1987) – Miután Johnny ismét a csúcson találta magát, nem is akarta ezt feladni, így egy másik népszerű dalszerző-dalszövegíró munkájára bízta magát – ez pedig Jean-Jacques Goldman volt.

Allumer le feu (1998) – Miután Johnny egyike lett a Parc des Princes stadionban látogatottsági rekordot döntő fellépőknek, megtalálta a saját, színpadra szabott „himnuszát” is.

Un dimanche de janvie (2016) – A 2016-os Un dimanche de janvie (vagyis Egy januári vasárnap) című dalával az énekes a Charlie Hebdo szerkesztősége és az Hyper Cacher kóser bolt ellen elkövetett terrortámadásokat, illetve az azok után történő tüntetéseket idézi fel.

Johnny Hallyday Johnny Hallyday (Forrás: leparisien.fr)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen