hirdetés
Nemzetközi

Laurent Wauquiez largement élu président des Républicains

Laurent Wauquiez-t választották a francia republikánus párt vezetőjének

Laurent Wauquiez a été élu dimanche dès le premier tour président des Républicains (LR) en recueillant 74,64 % des suffrages exprimés, contre 16,11 % pour Florence Portelli et 9,25 % pour Maël de Calan, a annoncé la Haute autorité chargée du scrutin.
hirdetés

Laurent Wauquiez-t választották meg a francia republikánus párt (LR) vezetőjének az első fordulóban, aki a leadott szavazatok 74,64 százalékát megszerezve fölényesen megelőzte Florence Portellit (16,11 százalék) és Maël de Calant (9,25 százalék) is – jelentette be a voksolásért felelős hatóság.

Nem jelentett különösebb meglepetést, hogy Laurent Wauquiez fölényesen megelőzte két riválisát. Auvergne-Rhône-Alpes francia régió vezetőjét december 10-én, vasárnap választották meg a francia republikánus párt vezetőjének. Összesen a leadott szavazatok 74,64 százalékát szerezte meg, szemben azzal a 16,11 százalékkal, amelyet a „fillonista” Florence Portelli-ra, illetve 9,25 százalékkal, amelyet a „juppéista” Maël de Calanra adtak le – jelentette be a szavazásért felelős hatóság.

„A jobboldal visszatért”

– jelentette ki Wauquiez néhány perccel a megválasztásának bejelentését követően.

Egyben megfogalmazta, hogy „a ma éjjel új időszak a jobboldal számára”, amelyet „újra kell építenünk”. Megjegyezte továbbá, nem akarja, hogy azok, akik nem hajlandóak részt venni ebben a feladatban, továbbra is „a családunkat szolgálják”, ugyanis többé senki nem maradhat „nézelődő”.

Az előrejelzésekhez képes a részvétel végül magasabb volt: összesen 99 597 szavazatot adtak le, ami a republikánus párt összesen 234 556 tagjának 42,46 százalékát jelenti. A magasabb részvétel egyben azt jelenti, hogy a párt megválasztott vezetője nagyobb legitimitással szilárdíthatja meg hatalmát.

Laurent Wauquiez mandátuma öt évig tart, vagyis egészen 2022-ig lehet a párt vezetője. Ezzel a 2017-ben vereségekkel sújtott párt új lendületet nyerhet, és igyekezhet meggyőzni a mérsékelteket, valamint megszólítani egy a saját támogatóiknál szélesebb szavazóbázist is.

Laurent Wauquiez Laurent Wauquiez (Forrás: bfmtv.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen