hirdetés
Nemzetközi

Charles Jenkins: US soldier who defected to North Korea dies

Meghalt Charles Jenkins, aki még 1965-ben Észak-Koreába szökött

A former US sergeant who defected to North Korea and became Pyongyang's prisoner for nearly 40 years has died. Charles Jenkins, 77, lived in Japan where he had settled with his family after his 2004 release.
hirdetés

Meghalt egy volt amerikai katona, aki közel 40 évig volt Észak-Korea foglya, miután még 24 éves korában az ország területére szökött. Charles Jenkins-t 2004-ben engedték szabadon, ezt követően japán származású feleségével – akit Észak-Koreában ismert meg – Japánban élt. A 77 éves férfi hétfőn hunyt el.

Charles Jenkins egyike volt annak a négy amerikai katonának, akik az 1960-as években szöktek Észak-Koreába, ahol aztán „filmsztárokká” váltak. Közülük azonban Jenkins kivételével senkit nem engedtek szabadon. A másik három katona Észak-Koreában halt meg, így James Dresnok is, aki 2016-ban agyvérzés következtében hunyt el.

Charles Jenkins hétfőn halt meg a Sado-szigeten, ahol feleségével, Hitomi Sogával élt. A férfi otthona előtt lett rosszul és esett össze a japán média szerint, majd a kórházban szívproblémák következtében vesztette életét. Feleségét az AFP hírügynökség szerint „nagyon meglepte” férje halála.

Jenkins 1965-ben a dél-koreai demilitarizált övezetnél szolgált az amerikai hadseregben, ekkor döntötte el, hogy Észak-Koreába szökik, ezzel megelőzve, hogy megöljék őt a járőrözések során, vagy hogy a vietnami háborúba küldjék. Elképzelése szerint Észak-Koreában az orosz nagykövetségen menedékjogért folyamodott volna, majd egy fogolycsere keretében reményei szerint visszatérhetett volna az Egyesült Államokba.

Egy januári éjjelen aztán a férfi több adag sör elfogyasztása után keresztülsétált a demilitarizált övezeten, ahol megadta magát az észak-koreai katonáknak. Ekkor 24 éves volt. Oroszország végül nem adott neki menedékjogot, ehelyett az észak-koreaiak foglyává vált – ahogyan a másik három férfi is.

Észak-Koreában arra kényszerítették Jenkinst és társait, hogy tanulmányozzák az akkori vezető, Kim Ir Szen írásait, továbbá fordítaniuk kellett, és angol nyelvet oktattak. Emellett tulajdonképpen „hírességekké” váltak azáltal, hogy propagandafilmekben alakítottak nyugati gonosztevőket.

Jenkins elmondása szerint a fogva tartói gyakran megverték őt, valamint különböző, gyakran szükségtelen és brutális egészségügyi beavatkozásoknak is alávetették, így például az amerikai hadsereg tetoválását érzéstelenítés nélkül vágták ki a bőréből.

Később az Észak-Koreában megismert feleségével és két lányával Jenkins a japán Sado-szigeten telepedett le. Mindeközben hozzá kellett szoknia a modern világhoz is, miután sok-sok évet töltött az elszigetelt Észak-Koreában.

Állítása szerint nemhogy az internetet nem használta korábban soha, de még számítógépet sem látott közelről. Meglepte az is, hogy sok nő szolgál a hadseregben, és sok feketéből válik rendőr. Élete során olyan panaszokat is átélt, amelyek az észak-koreai „egészségügyi kezelések” hatására alakultak ki, és még Japánban is tartott attól, hogy egykori fogva tartói esetleg megölik őt, illetve családját. Egy alkalommal úgy fogalmazott: „Észak-Korea halottan akar látni engem”.

Charles Jenkins és felesége Charles Jenkins és felesége (Forrás: theguardian.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen