hirdetés
Nemzetközi

Állítása szerint nem a szankciók miatt hajlandó a tárgyalásra az Egyesült Államokkal Észak-Korea

Az észak-koreai állami média közlése szerint az ország magabiztossága, és nem a szankciók voltak azok, amelyek miatt Észak-Korea az Egyesült Államokkal történő tárgyalás iránt hajlandóságot mutatott. A KCNA hírügynökség azt követően közölte ezt, hogy Donald Trump amerikai elnök elfogadta az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun tárgyalásra történő meghívását.
hirdetés

Az észak-koreai hírügynökség jelentése bírálta azon „kicsinyes” bírálókat, akik kérdőre vonták az ország motivációt.

Donald Trump és Kim Dzsongun találkozójának részletei egyébként egyelőre nagyrészt nem ismertek. Amennyiben a találkozóra sor kerül úgy ez lesz a legelső olyan alkalom, hogy Észak-Korea és az Egyesült Államok vezetői szemtől szembe találkoznak egymással.

Az Egyesült Államok februárban újabb, minden korábbinál jelentősebb szankciókat vezetett be Észak-Koreával szemben a Donald Trump által „maximális nyomás kampánynak” nevezett intézkedés keretében.

A KCNA cikkében nem szerepelt semmilyen közvetlen utalás egy lehetséges csúcsra, ám azt írták, hogy az Egyesült Államokkal való kapcsolatukba „a változás jelét hozta” a „békeszerető felajánlásuk”. Ez az első olyan eset lehet, hogy Észak-Korea változásról szólt az Egyesült Államokkal szembeni politikáját illetően a lehetséges találkozóról szóló jelentések megjelenése óta.

A csütörtöki írás szerint Észak-Korea önbizalma mutatkozik meg a dialógusra való hajlandóságában, miután „mindent elért, amit el akart érni”. „Szemétnek” nevezték egyúttal azokat az állításokat, amelyek szerint szankciók, vagy nyomás eredményeként lehetne tekinteni ezen hajlandóságukra, valamint hozzátették: ez „a kicsinyesség kifejezése”, olyanok részéről, akik „elrontják az atmoszférát”.

A lehetséges találkozóról korábban ebben a hónapban jelentek meg a hírek – Kim Dzsongun dél-koreai tisztviselők révén juttatott üzenetet Trumpnak, közölve, hogy tárgyalni szeretne, és hajlandó feladni a nukleáris fegyvereket országa.

Donald Trump elfogadta a meghívást, azóta azonban az észak-koreai vezetés részéről nem érkeztek újabb nyilatkozatok a találkozóval kapcsolatosan.

A lépést többen jelentős áttörésnek tartották az elmúlt év feszült diplomáciai helyzete, valamint az ismétlődő „fenyegetések” után.

Mun Dzsein dél-koreai elnök, aki a tervek szerint hamarosan maga is találkozik Kim Dzsongunnal, szerdán azt mondta, a későbbiekben elképzelhető egy olyan találkozó is, amelyen a három ország – a két Korea, valamint az Egyesült Államok – is jelen volna.

A két Korea között a téli olimpia idején látszott javulni először a kapcsolat, amikor a két ország egy zászló alatt vonult. Dél-Korea és az Egyesült Államok felfüggesztették éves hadgyakorlatukat is a téli olimpia végéig – ezeket jövő hónapban folytatják.

Kim Dzsongun Amennyiben a találkozóra sor kerül úgy ez lesz a legelső olyan alkalom, hogy Észak-Korea és az Egyesült Államok vezetői szemtől szembe találkoznak egymással (Forrás: YouTube / euronews)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen