hirdetés
Nemzetközi

A néppárti EP-frakció gratulál Orbán Viktornak, több más EP-frakció sajnálatát fejezte ki az eredmény miatt

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője hétfőn gratulált Orbán Viktor kormányfőnek a Fidesz egyértelmű választási győzelméhez. A szociáldemokrata, a liberális és a zöldpárti képviselőcsoport sajnálatát fejezte ki az eredmények miatt.
hirdetés

A Fideszt is a soraiban tudó EPP képviselőcsoportját vezető német politikus Twitter-üzenetében leszögezte, hogy

"várakozással tekint a további együttműködés elé, hogy közös megoldásokat dolgozzanak ki az Európa előtt álló kihívásokra".

Othmar Karas osztrák néppárti politikus ugyanakkor indokolatlannak nevezte az eredményt, mely véleménye szerint nem igazolja a magyar kormánypárt politikáját, a kampány nyelvezetét, az antiszemitizmust, a korrupciót és a nacionalizmust.

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője azon véleményének adott hangot, hogy az EPP legitimálta Orbán Viktor "visszataszító kampányát, támadását a jogállamiság ellen és kísérletét egy tekintélyuralmi rendszer kiépítésére" azzal, hogy Weber anélkül gratulált a miniszterelnöknek, hogy

"felszólította volna az európai alapértékek tiszteletben tartására".

Az Európai Szocialisták Pártja (PES) sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Orbán Viktor győzni tudott az "idegengyűlölő, Európa-ellenes" politikájával.

Josef Weidenholzer, az EP szociáldemokrata frakciójának alelnöke szerint az Európai Néppártnak lépnie kellene, és meg kellene fontolnia a magyar néppárti képviselők kizárását annak érdekében, hogy ne folytatódjon a demokratikus értékek csorbulása Magyarországon.

Az EP zöldpárti frakciója hangsúlyozta: szomorú nap ez Európa számára, azonban

"nem szabad elfelejteni, hogy az Orbán-kormány elhallgattatta az ellenzéki médiát, pártközeli emberekkel töltött fel számos kulcsfontosságú pozíciót az intézményekben és álhíreken alapuló agresszív kampányt folytatott, miközben a korrupció egyre csak nő Magyarországon".

Mint írták, szükségesnek tartják az uniós szerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárás megindítását Magyarországgal szemben, illetve azt, hogy az európai intézmények gyakoroljanak nagyobb nyomást Orbán Viktorra és kormányára.

Forrás: MTI

Választás 2018 - A Fidesz eredményváró rendezvénye Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke a Kossuth-nótát éneklik a párt választási eredményváró rendezvényén a Bálna Budapest rendezvényközpontban az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen