hirdetés
Nemzetközi

Gratuláltak a Fidesz győzelméhez

Többen, így Marine Le Pen, Aleksandar Vucic szerb elnök, Matteo Salvini, a Liga politikusa, valamint lengyel politikusok is reagáltak a Fidesz győzelmére.
hirdetés

Marine Le Pen az elsők között reagált Twitter-oldalán a Fidesz győzelmére – bejegyzésében azt fogalmazta meg, Orbán Viktor „nagy és egyértelmű győzelme Magyarországon” azt jelenti, újfent elutasították az Európai Unió által támogatott tömeges bevándorlást, valamint az értékek inverzióját.

Geert Wilders, a holland Szabadságpárt vezetője ugyancsak a Twitteren gratulált „Orbán Viktor nagyszerű győzelméhez”, és hozzátette: „jól megérdemelt győzelemnek” tartja azt.

Beatrix von Storch, az Alternatíva Németországért frakcióvezetője a mikroblog-oldalon szintén gratulált a győzelemhez, egyúttal megfogalmazta, rossz nap ez az EU, de jó nap Európa számára.

Az MTI szerint Matteo Salvini, az olasz jobbközép koalíciót vezető Liga politikusa is gratulált Orbán Viktor győzelméhez, és Twitter-oldalán azon vélekedésének adott hangot:

„Magyarország szívvel és ésszel szavazott, nem törődve Brüsszel fenyegetéseivel és Soros milliárdjaival".

Emellett Orbán Viktornak jó munkát kívánt, s kifejezte azon reményét, hogy hamarosan olasz miniszterelnökként találkozhat majd vele.

A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke szintén a Twitteren megfogalmazta, hogy a magyar patrióták Orbán Viktor győzelmét ünneplik.

„Identitásvédelem, harc a kényszerített iszlamizáció ellen, szembeszállás a pénzügyi spekulációval és a globalizmussal: ezt a modellt akarják az Olasz Testvérek is követni Olaszországban”

– fogalmazott Giorgia Meloni.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Twitteren gratulált Orbán Viktornak a harmadik parlamenti választási győzelméhez, hozzátéve, „a reformok útja soha nem könnyű”.

„A társadalom támogatása arra mutat, hogy érdemes vállalni a fáradságot"

– fogalmazott a lengyel miniszterelnök az MTI szerint.

Marek Kuchcinski lengyel alsóházi elnök gratulációjához hozzátette:

„Közép-Európa magasra tűzte a szabadság zászlaját”.

Konrad Szymanski EU-ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes a TVN24 kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva egyebek mellett azt mondta, Orbán Viktor

„nagyon sokat tett a magyar államért és a magyar EU-tagságért”, s közben „kiáll Magyarországnak azért a jogáért, hogy megvédhesse a saját határait, egyszersmind országa Európa-barát irányvonalát szorgalmazza”.

Andrej Babis ügyvezető cseh kormányfő a Twitteren csehül és magyarul is kifejezte gratulációját Orbán Viktornak, és „meggyőzőnek” értékelte a Fidesz győzelmét.

„A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) gratulál Orbán Viktornak a nagyon magas választási részvételi arány mellett elért nagyon jelentős győzelméhez”

– idézi az MTI Horst Seehofer pártelnököt. Seehofer úgy fogalmazott, örül Orbán Viktor újabb győzelmének, és a CSU nevében is gratulál majd neki. Hangsúlyozta: a CSU és ő személyesen is mindig kitartott a magyar kormányfővel ápolt partneri kapcsolat mellett, és ez továbbra is így lesz. Mint mondta, Orbán Viktor a kommunista diktatúrával szembeni ellenállás harcosai közé tartozott, és a lakosság többször világosan kifejezte a bizalmát iránta. Ennek a bizalomnak „nincs erősebb visszaigazolása, mint a siker a választóurnánál”.

„Csak azt tudom tanácsolni az EU-nak, hogy próbáljon meg ésszerű kétoldalú kapcsolatot kialakítani tagállamaival, különösen a kisebbekkel, mint Magyarország”. „Mindig is helytelennek tartottam a gőg és a gyámkodás politikáját”

– szögezte le Seehofer.

Aleksandar Vucic szerb államfő Orbán Viktornak írt levelében az MTI szerint úgy fogalmazott, a magyarországi választók újra igazi vezetőt választottak maguknak, aki bebizonyította, hogy a szorgalmas munka elkötelezettje, és eltökélt abban, hogy békés és gyümölcsöző jövőt teremtsen számukra. Egyúttal gratulált az országgyűlési választásokon elért eredményéhez is.

Vucic megjegyezte: azok a nehéz, de megalapozott döntések, amelyeket Orbán Viktor a fenti célok elérése érdekében hozott, bizonyítják, hogy bölcsességgel és gazdag politikai tapasztalattal lehet előrébb vinni az országot és a népet.

„Mint ahogyan azt számos alkalommal bizonyítottuk, az országaink közötti kapcsolatok soha nem voltak még ilyen jók, és szeretnélek biztosítani arról, hogy Szerbia továbbra is elkötelezett aziránt, hogy közösen folytassuk ezt az utat. Meggyőződésem szerint a Szerbiában élő magyar kisebbség és a magyarországi szerb kisebbség is hozzájárul ehhez, de élvezi is mindazokat az előnyöket, amelyeket az erősebb kétoldalú kapcsolatok, és a kettőnk személyes barátsága jelent”

– fogalmazott Vucic, aki hozzátette azt is, hogy az egyre jobb gazdasági kapcsolatok, a kétoldalú kereskedelmi forgalom növekedése, valamint a befektetések lehetővé teszik, hogy gyorsabban és könnyebben haladjon előre Szerbia, kihasználja a lehetőségeit, és a partnerségen keresztül hozzájáruljon Európa fejlődéséhez.

„Ezzel összefüggésben kihasználnám a lehetőséget, hogy neked és a kormányodnak megköszönjem azt az önzetlen támogatást, amelyet Szerbiának nyújtotok az ország európai útján. Örömmel várom következő találkozónkat, amelynek eredményei – meggyőződésem szerint – új ötletek és a közös munka új irányvonalai lesznek, és amelyek mindkét fél javát szolgálják majd”

– zárta gratulációját a szerb köztársasági elnök.

Angela Merkel német kancellár írásban gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek választási győzelméhez – számolt be róla az MTI a német szövetségi kormány szóvivőjének hétfői, berlini tájékoztatása alapján.

Steffen Seibert tájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kancellár a szokásoknak megfelelően gratulált a magyar kormányfőnek. Németország és Magyarország „a hosszú, gyümölcsöző közös történelem és partnerség” révén „szoros kapcsolatban” áll egymással, és Magyarország „megbízható partnerként számíthat Németországra" az európai és a kétoldalú ügyek előmozdításában – írta Angela Merkel.

A szóvivő hozzátette: „nagyon nyilvánvaló, hogy együttműködésünkben vitatott témák is vannak”, köztük a migrációs politika, de a kancellár és a szövetségi kormány továbbra is készen áll az együttműködés továbbfejlesztésére a kétoldalú kapcsolatok területén, valamint „közös EU-tagságunk, és a minket Európában egyesítő értékek keretében”.

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a demokratikus választásokhoz illő módon gratulál Orbán Viktor magyar kormányfőnek és pártjának az egyértelmű választási győzelemhez – mondta az MTI szerint a CDU főtitkára hétfőn Berlinben.

Annegret Kramp-Karrenbauer a párt elnökségi ülése után tartott tájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy a választási eredmény kifejezi a Fidesz lakossági támogatottságát, és „az ellenzéki erők gyengeségét is”.

Az ellenzéki pártoknak nem sikerült egyesíteni erőiket úgy, hogy „másmilyen” eredményre vezethessen a választás például mindazon választókerületekben, amelyekben szoros volt a verseny.

Erre a jelenségre tekintettel „meg kell nézni pontosan, hogy milyenek voltak a belpolitikai viszonyok”. A CDU számára az a legfontosabb, hogy „az EU több egy valutauniónál és egy tiszta gazdasági uniónál”. Az EU „értékunió” is, és erről "láthatóan újra és újra vannak viták" Orbán Viktor pártjával az Európai Néppárton (EPP) belül – mondta főtitkár, akinek pártja a Fidesszel együtt az EPP tagja.

(Felhasznált forrás: MTI)

Választás 2018 - A Fidesz eredményváró rendezvénye Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (b4) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke (b3) a Kossuth-nótát énekli a párt választási eredményváró rendezvényén a Bálna Budapest rendezvényközpontban az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án. Mellettük Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti képviselője (b) Semjénné Menus Gabriella, Semjén Zsolt felesége (b2), Novák Katalin, a Fidesz alelnöke (j2) és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (j). MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen