hirdetés
Nemzetközi

Phenjan „kész tárgyalni” a nukleáris programjáról

Észak-Korea az Egyesült Államoknak tett ígérete szerint kész megvitatni a nukleáris fegyverei jövőjét a két ország vezetőinek találkozása alkalmával – közölték amerikai tisztviselők.
hirdetés

A tervezett csúcs előkészületeinek részeként a Trump-adminisztrációhoz közeli, meg nem nevezett források szerint Észak-Koreával titokban közvetlen egyeztetéseket folytattak. Amerikai és észak-koreai hírszerzők állítólag több alkalommal is egyeztettek, és egy harmadik országban találkoztak.

Az eddig példa nélküli csúcsra várhatóan májusban kerül sor. Ez az első alkalom lesz, hogy az Egyesült Államok hivatalban lévő elnöke Észak-Korea vezetőjével találkozik. Észak-Korea korábban már jelezte Dél-Koreának, hogy felkészült a nukleáris leszerelés átbeszélésére, ám most először biztosította erről Washingtont is közvetlenül. A találkozó részletei – így annak helyszíne – egyelőre nem ismert.

Az észak-koreai és amerikai vezető találkozásáról szóló hírek közel egy évig tartó feszültséget és kölcsönös fenyegetéseket követően márciusban láttak napvilágot. Észak-Korea a korábbi tárgyalások idejére felfüggesztette a nukleáris- és rakétateszteket, ám ismét folytatta ezeket, amint úgy érezte, hogy követelései nem teljesülnek, illetve, amint elvesztette türelmét.

Noha Észak-Korea továbbra sem erősítette meg nyilvánosan a találkozó megtartását, több vezetővel folytatott találkozás arra utal, hogy az előkészületek valóban folyamatban vannak.

Március végén Kim Dzsongun első – ismert – külföldi útját is megejtette 2011-es hivatalba lépése óta, ekkor Pekingbe látogatott. A látogatás tényét Kína is megerősítette, és a kínai Xinhua hírügynökség szerint Hszi Csin-ping sikeres tárgyalásokat folytatott az észak-koreai vezetővel.

Kína Észak-Korea egyik legfőbb gazdasági szövetségese, és igen valószínű volt, hogy mielőtt a Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal tervezett találkozókra sor kerül, Kínával is egyeztet.

Észak-koreai rakéta Phenjan „kész tárgyalni” a nukleáris programjáról (Forrás: wikimedia.org / Stefan Krasowski)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen