hirdetés
Nemzetközi

Kreml: ki kell vizsgálni az állítólagos dúmai vegyifegyver-támadást

A Kreml a szíriai Dúmában állítólag elkövetett vegyifegyver-támadás objektív kivizsgálásának híve - jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője újságíróknak szerdán Moszkvában.
hirdetés

Peszkov szerint Moszkva arra számít, hogy a nemzetközi közösség tagjai tartózkodni fognak az olyan, egyébként semmi által sem kiprovokált lépésektől, amelyek képesek lennének felborítani az amúgy is törékeny helyzetet Szíriában.

A szóvivő azokkal a sajtójelentésekkel kapcsolatban fejtette ki álláspontját, amelyek szerint Donald Trump amerikai elnök mérlegeli egy katonai csapás lehetőségét, miután szíriai ellenzéki szervezetek állítása szerint Damaszkusz erői szombaton vegyi fegyvert vetettek be a Kelet-Gútához tartozó Dúma városban. Az állítólagos incidens következtében értesülések szerint többtucatnyi polgári lakos életét vesztette.

Peszkov hangsúlyozta: a vizsgálatra azért van szükség, hogy az üggyel kapcsolatban hitelt érdemlő értesülések álljanak rendelkezésre, és hogy a döntések ne sajtóértesüléseken alapuljanak.

"Ez túlságosan komoly ügy ahhoz, hogy semmilyen bizonyítékon nem alapuló következtetéseket vonjunk le vele kapcsolatban"

- mondta.

A szóvivő szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök sem az amerikai, sem a francia hivatali partnerével, Donald Trumppal és Emmanuel Macronnal, de Angela Merkel német kancellárral sem tervez a közeljövőben telefonbeszélgetést.

Andrej Krasznov, az orosz parlamenti alsóház védelmi bizottságának alelnöke a RIA Novosztyi hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Oroszország nemcsak agresszióként, de háborús bűncselekményként is értékelne egy Szíria elleni nyugati katonai csapást. Leonyid Szluckij, a ház külügyi bizottságának elnöke a TASZSZ hírügynökségnek kijelentette: az a tény, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén elutasították az orosz határozattervezetet, azt bizonyítja, hogy a Nyugat Szíria estében is "a líbiai-iraki forgatókönyv" alkalmazására törekszik, és a nemzetközi terrorizmus elleni harc helyett meg akarja dönteni Bassár el-Aszad rendszerét.

Oroszország a BT-ben kedden azt akarta elérni, hogy a testület határozatban írja elő: a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakemberei kötelező módon a helyszínen vizsgálják ki az állítólagos vegyifegyver-támadásokat, és az átláthatóság érdekében mindvégig őrizzék meg az ott vett mintákat. A BT-ben az orosz nagykövet megvétózta az Egyesült Államok határozattervezetét, amely egy új nemzetközi testület létrehozását írta volna elő a Szíriában történt vegyifegyver-támadások kivizsgálására.

Szluckij megismételte az orosz tisztségviselők által többször hangsúlyozott figyelmeztetést, hogy egy Szíria elleni "agresszió" a legkomolyabb következményekkel járhat. Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke még március 13-án kilátásba helyezte, hogy Moszkva katonai válaszlépéseket fog tenni, ha egy Szíriában végrehajtandó amerikai csapás orosz katonák életét veszélyeztetné. A tábornok rámutatott, hogy a szíriai védelmi minisztérium intézményeiben és objektumaiban, valamint a békéltetőközpontban orosz katonai tanácsadók és rendészek tartózkodnak.

Hangsúlyozta, hogy veszélybe kerülésük esetén az orosz fegyveres erők válaszintézkedéseket hoznak majd mind a bevetett rakéták, mind pedig a hordozóeszközeik ellen.

Jevgenyij Szerebrennyikov, a felsőház védelmi bizottságának alelnöke szerdán szintén megismételte Geraszimov figyelmeztetését, egyúttal rámutatott, hogy a tartuszi orosz haditengerészeti kikötő és a hmejmími katonai reptér "komoly védelem alatt áll".

Az orosz védelmi minisztérium szerdai közlése szerint Dúmából egy nap leforgása alatt 3916 militánst és hozzájuk tartozó családtagot szállítottak át Aleppo tartomány északi részébe. A tárca arról tájékoztatott, hogy a szíriai kormányerők ellenőrzése alá vont városban immár négy napja nem folynak harcok.

Az OPCW egyébként korábban elfogadta azt az orosz felkérést, hogy küldjön szakembereket egy dúmai helyszíni szemlére, az állítólagos vegyifegyver-támadás helyszínének kivizsgálására.

Forrás: MTI

Dmitrij Peszkov Dmitrij Peszkov elmondta, a Kreml a szíriai Dúmában állítólag elkövetett vegyifegyver-támadás objektív kivizsgálásának híve (Forrás: kremlin.ru)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen