hirdetés
Nemzetközi

A német integrációs megbízott a fejkendő-tilalom ellen van

A német kormány integrációs megbízottja kritikusnak tartja a 14 év alatti lányokra vonatkozó fejkendő-viselési tilalmat.
hirdetés
Annette Widmann-Mauz, a német szövetségi kormány integrációért felelős megbízottja kritikusan nyilatkozott az Észak-Rajna-Vesztfáliában meghozott, 14 év alatti lányokra vonatkozó fejkendő-tilalomról. Egy ilyen intézkedés esetében ugyanis súlyos alkotmányjogi kérdések merülnek fel. Továbbá hozzátette, hogy a tilalom nem oldja meg a mögöttes problémát. Ezért azt javasolja, a szülőket kellene megszólítani, a lányokat pedig arra motiválni, hogy hozzanak saját döntést e kérdésben.
Widmann-Mauz újból bejelentette, hogy létre kell hozni egy szakmai bizottságot, amely kritériumokat és indikátorokat dolgoz ki az intergáció sikerességének mérésére. Ezek közé tartozik például, hogy van-e elegendő óvodai és iskolai hely, lakhatási lehetőség és munka. Ezenkívül ugyanúgy fontos kérdés, hogy megfelelően sikerül-e közvetíteni a bevándorló családok felé a német együttélés értékeit, például az egyenjogúságot.
Christian Lindner (FDP) szintén támogat egy a fejkendő-tilalom körüli nyílt vitát. Nézete szerint, ha a gyerekeknek már általános iskolában vagy akár óvodában fejkendőt kell viselniük, az nagy mértékben befolyásolja a személyiségfejlődésüket, mivel a kendő különösképpen egy a nő felé tanúsított szerepelvárást tükröz.
Németországban 14 éves kortól áll jogában a gyermekeknek vallási hovatartozásukról dönteni. E kor alatt tehát nem tudnának a lányok arról dönteni, akarnak-e kendőt hordani. Az osztrák kormány szintén tervezi a fejkendő betiltását az óvodákban és az általános iskolákban.
Fejkedős lány egy osztályban Fejkedős lány egy osztályban (Forrás: zeit.de)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen