hirdetés
Nemzetközi

Le Drian: Franciaország nem tűri el a vegyi fegyverek használatát

Franciaország az 1993-as Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény tiszteletben tartását olyan határvonalnak tekinti, amelynek megszegését sem Szíria esetében, sem másutt nem tűri el - hangoztatta Jean-Yves Le Drian, a francia diplomácia vezetője csütörtökön Bukarestben a Teodor Melescanu román külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezleten.
hirdetés

"Ezt a vörös vonalat átlépték, ezért a napokban döntenünk kell a válaszlépésekről"

- tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy mennyiben "segítik elő" a francia döntést Donald Trump amerikai elnöknek a szíriai helyzettel kapcsolatos üzenetei, Le Drian azt mondta:

"Franciaország autonóm módon hozza meg döntéseit".

Emmanuel Macron francia államfő kedden azt mondta: Franciaország napokon belül bejelenti válaszát az állítólagos szíriai vegyifegyver-támadásra, és ha légicsapásokról dönt, azok a rezsim "vegyi kapacitásait", és semmi esetre sem az orosz vagy iráni szövetségeseit fogják érinteni.

A bukaresti sajtóértekezleten Melescanu is leszögezte: Románia határozottan elítéli a vegyi fegyverek használatát minden körülmények között, de különösen akkor, amikor azokat civilek ellen vetik be. Bukarest független szakértői vizsgálatot sürget a helyszínen, és annak a híve, hogy a nemzetközi közösség a vizsgálat eredményei alapján döntsön a szükséges válaszlépésekről.

Bukarest a szíriai polgárháború kitörése óta mindig tárgyalásos megoldást szorgalmazott, ugyanakkor szolidaritásáról biztosította nyugati szövetségeseit.

Románia azon kevés ország közé tartozik, amelyek a válság kitörésekor nem szakították meg diplomáciai kapcsolataikat Damaszkusszal, ugyanis több ezer román állampolgárt kellett kimenekítenie. A Szíriában élő román állampolgárok többsége nő, akik korábban Romániában tanuló szíriai diákokhoz mentek feleségül, illetve gyermekeik, akiknek szintén van román állampolgárságuk.

A szíriai felkelők uralta kelet-gútai Dúma városban szombaton több mint 40 halálos áldozatot követelt egy feltehetően ideggázokkal történt támadás, amelyért a nyugati hatalmak a szíriai kormányt teszik felelőssé, és katonai megtorlást helyeztek kilátásba. Bassár el-Aszad elnök rezsimje és legfőbb szövetségese, Oroszország ezt visszautasítják, koholmánynak nevezve az őket ért vádakat.

Forrás: MTI

Jean-Yves Le Drian Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter (Forrás: YouTube / RTL - Toujours avec vous)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen