hirdetés
Nemzetközi

Donald Trump büszkén beszél a szíriai támadásról

Amerika, Anglia és Franciaország szíriai célpontokra intézett támadást egy feltételezett vegyifegyver-támadás miatt.
hirdetés
Donald Trump amerikai elnök péntek esti, nemzethez intézett beszédében megerősítette a röviddel előtte induló katonai csapások szükségességét, amely válasz a Bashar al-Aszad szír elnök által saját népe ellen bevetett vegyifegyver-támadásra. Trump szerint ezek nem emberi cselekedetek, hanem egy szörnyeteg bűntettei.
A támadás minden jel szerint korlátozottabb volt, mint ahogy sokan vélték. Attól is lehetett tartani, hogy közvetlen összeütközésre fog sor kerülni Amerika és a Szíriában a kormányerőket védelmező Oroszország között.
A támadás után Oroszország azonnal a következményekkel kezdett fenyegetőzni, valamint S-300-as légvédelmi rakétarendszerek szállítását tervezi Szíriába és más államokba. Vladimir Putin orosz elnök élesen elítélte a támadást és az ENSZ Biztonsági Tanácsának különleges ülését követelte.
Orosz adatok szerint a lövedékek nagy részét az orosz légvédelemnek sikerült elhárítania, így nem lettek halálos áldozatok, csak könnyű sérülések.
Angela Merkel támogatóan nyilatkozott a három nyugati hatalom Szíriára mért katonai csapásáról, s a beavatkozást szükségesnek és megfelelőnek tartotta, amely arra kellett hogy szolgáljon, hogy elriassza a szír rezsimet a vegyifegyverek használatától. Ursula von der Leyen, német védelmi miniszter szintén egyetért a támadás szükségszerűségével.
Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk szerint a támadások egyértelművé tették, hogy a szír kormány Oroszországgal és Iránnal nem folytathatja tovább a jelenleg zajló emberi tragédiát, legalábbis következmények nélkül nem. Az EU szövetségeseivel az igazság oldalán fog állni. S bár ez nem az első alkalom volt, hogy a szír kormány vegyifegyvert vetett be, de az utolsónak kell lennie. A nemzetközi közösségnek pedig kötelessége a felelősöket beazonosítani és elszámoltatni.

 

Donald Trump Donald Trump (Forrás: bild.de)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen