Nemzetközi

Juan Guaido ideiglenes venezuelai államfőként történő elismerésére szólította a latin-amerikai kormányokat az amerikai külügyminiszter

Juan Guaido ideiglenes venezuelai államfőként történő elismerésére szólította fel a latin-amerikai kormányokat Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

"A most kimúlt Maduro-rezsim zsarnoksága túl sokáig fojtogatta az országot és állampolgárait"

- fogalmazott Pompeo a szervezet állandó tanácsának rendezvényén. Leszögezte, hogy az AÁSZ azon tagállamainak, amelyek elkötelezték magukat a demokratikus értékek mellett, most el kell ismerniük Juan Guaidót ideiglenes államfőnek. Egyúttal azt is sürgette, hogy Nicolás Maduro kormányát nyilvánítsák törvénytelennek.

"A viták ideje lejárt, a volt elnök, Nicolás Maduro rendszere törvénytelen, morálisan züllött, gazdasága hozzá nem értésről tanúskodik és mélyen korrupt"

- fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy a Maduro-rendszer nem demokratikus.

Az amerikai külügyminiszter 20 millió dolláros humanitárius segítséget ígért a dél-amerikai országnak. Venezuela gazdasága gyakorlatilag összeomlott, az országban nincs élelmiszer, gyógyszer, és milliók menekülnek külföldre - mutatott rá.

Az Amerikai Államok Szervezetének országai megosztottak a venezuelai helyzet megítélésében. Többségük - például Kanada, Brazília, Argentína, Chile vagy Peru - elismerték Guaidót, míg más államok - mint Mexikó, Nicaragua vagy Salvador - semlegesnek mondják magukat, vagy támogatják Nicolás Madurót.

A tanácskozáson Venezuela képviselője a szerdai történéseket államcsínynek minősítve azt hangoztatta, hogy az

"durva támadás országunk demokráciája, szuverenitása és a békéhez való joga ellen".

Mexikó képviselője aggodalmát fejezte ki, hogy Juan Guaido elismerése erőszakot szabadítana el, mert a venéz hadsereg változatlanul Nicolás Madurót támogatja. 

Amerikai sajtóértesülések szerint Washington az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) összehívását kérte szombatra a venezuelai válság miatt.

John Bolton, amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a Fehér Házban újságírók előtt kijelentette: a Trump-kormány most arra összpontosít, hogy megfossza Nicolás Maduro elnököt jövedelmi forrásaitól, hogy ezekkel - összhangban Juan Guaido ideiglenes államfőként történt elismerésével - a törvényes ideiglenes kormány rendelkezhessen. Bolton nem fejtette ki, hogy ezzel összefüggésben milyen amerikai lépések várhatók.

Forrás: MTI

Juan Guaido és Nicolás Maduro Juan Guaido és Nicolás Maduro (By Alcastaro - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75767750)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen