Sport

Új szabályokkal sújtják a műesésre vetemedő focistákat Angliában

Pénteken kezdődik a másodosztályú angol labdarúgó-bajnokság, amivel együtt új szabályozással próbálnak fellépni az egyre nagyobb problémát jelentő műesések ellen. Remélhetőleg a szigorú(bb) szabályozás valamelyest elveszi majd a focisták kedvét attól, hogy műeséssel próbáljanak büntetőt vagy kiállítást szerezni...
Futballmeccs Azt remélik, kevesebb lesz a műesés (Forrás: mirror.co.uk)

Angliában olyan mértéket öltöttek a műesések, hogy egy új szabályt kellett bevezetni ezek megfékezésére.

Nem is kétséges, hogy mennyire bosszantó tud lenni egy-egy kiállítás a vétlen labdarúgóknak, akik számára kifejezetten pozitív változást hoz majd a májusban bejelentett szabálymódosítás: ezentúl ugyanis a videóelemzések alapján végre fény derülhet arra, ha egy játékos sikeresen megtévesztette a bírót, s ilyen esetekben a műesés miatt kiállított focisták esetében utólag eltörlik a piros lapot – írja az InfoRádió.

Utóbbi az Independent szerint a sárga lapokra már nem vonatkozik majd, mert valahol meg kell húzni a határt...

A műesést „produkáló” futballisták számára már annál kevésbé jó hír az új szabály bevezetése, hiszen ők elég kemény „szankcióra” számíthatnak ezért – nevezetesen, a szövetség utólag eltilthatja őket a bíró megtévesztéséért. A kétmeccses eltiltás remélhetőleg némileg elveszi majd az efféle trükköktől a játékosok kedvét...

A skót bajnokságban már korábban bevezettek olyan szabályozást, mint amely pénteken életbe lép az angol bajnokság kezdetével.

Az Independent ugyanakkor felhívja a figyelmet egy különbségre a skót és az angol szabályok között – nevezetesen, az angol szövetség a téma „érzelmi tényezőit” szem előtt tartva nem csak egy tisztviselőt alkalmaz majd a döntés meghozatalához, hanem minden egyes esetet három személyből álló bizottság elemez ki. (A bizottság egy volt focistából, egy volt játékvezetőből és egy volt szövetségi kapitányból áll majd.)

A Mirror szerint az is fontos cél, hogy minél hamarabb meghozzák a döntést, így várhatóan még 48 órán belül meghozza a bizottság három tagja az esettel kapcsolatos ítéletét, egyébként egymástól függetlenül. 

Abban az esetben születik majd érvényes döntés a következményekről, ha teljes körű az egyetértés a bizottság három tagja között.

Angliában egyre nagyobb gondot jelent a műesés: az első és második liga csapatainak szinte mindegyike érintett volt az elmúlt szezonban, és volt olyan hétvége, amikor hasonló „taktikát” választott Marcus Rashford (Manchester United), Leroy Sane (Manchester City) és Harry Kane (Tottenham Hotspur) is az előnyhöz jutásért.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen