hirdetés
Tech

A „jövő katonája” lehet a TIKAD nevű gépfegyveres drón

A Duke Robotics nevű katonai vállalat úgy hirdeti a TIKAD nevű különleges drónját, mint a „jövő katonáját”. Az eszköz első ránézésre ugyan túl sok újdonságot nem rejt, de ha alaposabban megnézzük, akkor talán némi betekintést nyerhetünk általa abba, hogyan festhet majd a jövőben a hadviselés...
TIKAD drón A „jövő katonája” lehet a TIKAD nevű gépfegyveres drón (Forrás: bt.com)
hirdetés

A drón első ránézésre nem sokban különbözik a legtöbb hasonló eszköztől: a TIKAD ugyanis alapvetően többrotoros drón, amely egy speciális alvázat kapott, amely – a Duke Robotics videója alapján – egy géppuskát, mesterlövész puskát, illetve gránátvetőt hordozhat. A veszélyes eszköz talán megmutat valamit abból, milyen is lehet a jövőben a hadviselés...

A drónt bemutató videó szerint az eszköz egyszer még alkalmas lehet arra, hogy olyan helyekre is eljusson, ahová a katonákat nem tudják küldeni, vagy ahová „egyetlen katonát sem volna szabad küldeni”.

„A robotok a harctéri katonák helyébe lépnek, a szükségtelen veszteségek a múlté lesznek”

– állítják a videóban, hozzátéve, hogy a robotok bevetésével a járulékos veszteségek és civil halálesetek is minimalizálhatóak volnának.

A drón aljára szerelt gimbal segítségével küszöbölik ki azokat a zavaró mozgásokat és rezgéseket, amelyek az alul elhelyezett fegyvert akadályozhatnák a pontos célzásban. Maga a célzás egyébként távolról történne, egy videós távvezérlő segítségével.

TIKAD drónA drón aljára szerelt gimbal segíti a pontos célzást (Forrás: popularmechanics.com)

Jól látható tehát, hogy alapvetően a TIKAD nem sokban különbözik más dróngyártók eszközeitől, már ami a technológiai megoldásokat illeti. A Duke robotics termékének célközönsége és a köré szervezett marketingmegoldások már annál érdekesebbek lehetnek.

A TIKAD megalkotói úgy fogalmaztak, hogy az eszköz segítségével a kormányok egészen újfajta eszközöket kezdhetnének használni a terrorista csoportok ellen, és csökkenthetnék a telepített földi katonák számát is, így mérsékelve a veszteségek mértékét.

Jelenleg a vállalat az újabb drónok gyártására szeretne pénzt gyűjteni a közösségi finanszírozás adta lehetőségekkel, amihez a látványos – már-már videojáték trailerére emlékeztető látványvilágú és hangvételű – videója is fontos eszköz lehet. A Duke Robotics közlése szerint jelenleg az izraeli hadsereggel közösen folytatnak teszteket, emellett azonban egy online, crowdfunding alapú befektetési lehetőséget is kínálnak.

Fontos lehet mindenesetre megjegyezni, hogy egyelőre nem egy elkészült termékről van szó. A TechCrunch cikkének szerzője megjegyzi, a dróntechnológia jelenlegi állapotát figyelembe véve éles helyzetekben még meglehetősen veszélyes lehetne egy ilyen eszközt bevetni, így további fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy valóságosan is alkalmazhatóak legyenek a TIKAD drónok. Egyelőre az is problémás lehetne, hogy egy útjába kerülő tárgynak ütközve a fegyvert „cipelő” drón felrobbanhatna.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen