hirdetés
Tech

A glükózszint mérését segítő papíralapú érzékelő tapaszt fejlesztettek ki

Egy olyan papíralapú érzékelőtapaszt fejlesztettek ki a Binghamton Egyetem kutatói, amellyel a cukorbetegek számára lehetővé válhat a glükózszint hatékony mérése miközben éppen testmozgást végeznek.
Glükózszint mérő sebtapasz A glükózszint mérését segítő papíralapú érzékelő tapaszt fejlesztettek ki (Forrás: phys.org)
hirdetés

Jelenleg a glükóz szintjének mérése általánosságban a vérben található glükózmennyiség nyomon követésével történik, de a hagyományos eljárások Seokheun Choi, a Binghamton Egyetem adjunktusa szerint nem kellően alkalmasak arra, hogy segítségükkel megelőzzék a testmozgás közben fellépő hipoglikémiát (vagyis alacsony vércukorszintet).

Ennek a kutató szerint több oka is van, amelyek egyike, hogy a hagyományos mérések alapját képző folyamat a „kényelmetlen” vérmintavételen alapul, és fennáll a lehetősége annak, hogy a vérminta a különböző elektrolitokat és fehérjéket tartalmazó verejtékkel szennyeződjön.

Másfelől viszont a jelenleg elterjedt mérési eljárásokhoz többféle felszerelést is magukkal kell vinniük a betegeknek, így például egy viszonylag nagy méretű glükométert és alkoholos törlőkendőket is, ami kényelmetlen lehet, ha az illető éppen valamiféle testmozgás vagy fizikai aktivitással járó tevékenység végzésére készül.

Harmadik nehézségként említette Seokheun Choi, hogy a hagyományos megoldás megköveteli a kifinomult elektrokémiai érzékelő technológia meglétét, valamint megfelelő elektromos energiára is szükség van hozzá, így nehezen lehet teljességgel kompakt és hordozható rendszerré alakítani.

A Binghamton Egyetem kutatói éppen ezért egy olyan hordozható, eldobható és az energiaellátását fedező tapaszt fejlesztettek ki, amely az emberi izzadságban méri a glükóz szintjét. Az apró eszköz első ránézésre egy sebtapaszra emlékeztet, amelybe papír alapú glükóz/oxigén enzimatikus egységet helyeztek.

Vércukorszint-mérőAz eszköz az izzadságot felszívja, és ennek alapján méri a vércukorszintet (Forrás: phys.org)

„A papír alapú eszköz közvetlenül a bőrhöz tapad, és felszívja a verejtéket egy tárolóba, ahol a kémiai energia elektromos energiává alakul, és anélkül követi nyomon a glükózt, hogy külső energiaforrásra és kifinomult mérőeszközökre volna szükség” – mondta Seokheun Choi.

A kutatók szerint a glükózszintet az izzadság alapján mérő tapasz azért is lehet előnyös a testmozgással járó hipoglikémia mérésére, mert a mérést a testmozgás közben, vagy rögtön azt követően végzi el, amikor ehhez elegendő mennyiségű verejték áll rendelkezésre.

Ezzel az eszköz fejlesztői szerint némileg enyhíthetőek a hagyományos nem-invazív, a verejték mérésén alapuló mérőeszközök hiányosságai, amelyek esetében gondot okozhat például az, hogy nem sikerül elegendő izzadságot gyűjteni az elemzéshez, vagy az, hogy ez csak viszonylag hosszú idő alatt történik meg.

Az eszközt a Micromachines nevű lapban mutatták be.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen