Tech

A napfény segítségével „készít” édesvizet egy Bermuda nevű eszköz

Marco Antonio Barba Sánchez mexikói tervező James Dyson-díjat nyert el egy alacsony költségű és kicsi méretű tengervíz-tisztító eszköz megtervezéséért, amely segítséget nyújthatna egyeseknek abban, hogy tiszta ivóvízhez jussanak.
Halászok Marco Antonio Barba Sánchez szerint az eszköz nagy hasznára lehetne a halászoknak (Forrás: pixabay.com / Gavin Seim)

A Bermuda alapját egy felfújható víztartály, valamint egy háromszög alapú lemez alkotja, így lehetővé téve az eszköz egyszerű tárolását. A hordozható szűrőt tervezője elsősorban olyan „vészhelyzetekre” vagy speciális esetekre dolgozta ki, amikor egyes emberek számára tengervíz ugyan elérhető, ivóvíz azonban nincs a közelükben. Barba Sánchez különösen alkalmasnak véli az eszközt a helyi halászok számára.

„A termék terve mexikói utakkal kezdődött, ahol felfigyeltem arra, hogy a halászoknak nem áll rendelkezésére megfelelő felszerelés a halászathoz. Néhányuknak több problémája is volt a hajójával, az idővel és olykor még a tájékozódással is, és sokuknak nem volt olyan felszerelése, amellyel egy hosszabb hajótöröttséget átvészelhettek volna”

– idézte fel tapasztalatait a tervező.

Barba Sánchez számos szakemberrel, így például orvosokkal is együttműködött, mikor a halászok számára elérhető vízszűrő lehetőség kidolgozásán dolgozott, és noha számos eljárást megismert, azok egyikét sem találta eléggé hatékonynak.

„Ezért döntöttem úgy, hogy ezeket a technikákat, valamint a fizika és a kémia alapvető törvényeit ötvözöm, hogy így egy sokkal hatékonyabb folyamatot érjek el”

– magyarázta az eszköz tervezője.

A Bermuda több, a víz szűrésére alkalmazható technológiát is felhasznál, így elsősorban a napfény által történő lepárlást, amely a víz és a só szétválasztására használatos, valamint szűrő mechanizmusokat, amelyekkel az alga, a törmelék és a baktériumok távolíthatóak el. Mindkét típusú folyamat a felfújható tartályban történik, amelyet a tervezője olyan tulajdonságokkal látott el, amelyek lehetővé teszik, hogy a víz párolgása gyorsabban történjen.

A tartály külső és belső rétege közötti légnyomás szabályozható, amivel vákuum keletkezik, s ennek hatására csökken a tengervíz forráspontja. Ez egyúttal lehetővé teszi azt is, hogy a következő lépés – vagyis a pára „lecsapolása” – a nyomás megfelelő beállításával gyorsabban menjen végbe.

Marco Antonio Barba Sánchez becslése szerint egy-egy Bermuda napi 2,1-4,2 liter ivóvizet tud „létrehozni”, de természetesen sok függ attól, hogy mennyi napfény éri az eszközt. Megjegyezte azonban, hogy elsősorban vészhelyzetekben lehet jó megoldás az így megszűrt vizet inni, és hosszú távon ez nem jelent megoldást a tiszta ivóvíz előállítására.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen