Tech

Az extrém túrák szerelmeseinek megálmodott „lakókocsi” tervét mutatták be a CES-en

A BWM kreatív részlege, a Designworks a The North Face nevű vállalattal együttműködve egy egészen futurisztikus lakókocsival állt elő, amelyet az extrém túrák kedvelői még a szélsőséges időjárási körülmények között is viszonylag kényelmesen használhatnak, hiszen utóbbiak ellen a nanoszálakból álló felépítése révén a kis kabin hatékony védelmet nyújthat.
Túrázó A jól levegőző, de vízhatlan anyag még nagyon jól jöhet a túrázóknak - A kép illusztráció (Forrás: pixabay.com / Pexels)

A Las Vegas-i szórakoztató és fogyasztói elektronikai kiállításon bemutatott lakókabin különlegessége részben az úgynevezett Futurelight anyagban rejlik, amelyet a The North Face vállalat dolgozott ki, s melynek újdonsága, hogy nanorészecskékből felépülve állítólag a „világ legfejlettebb” lélegző és vízálló anyagát képezi.

A technológia alapja az úgynevezett elektromos szálhúzásos technika, amely elektronos erő segítségével szövi össze a nanoszálakat. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy az előállítása során az anyag falába átereszthető levegőt juttassanak.

A folyamat során aprócska, nanoméretű lyukak formálódnak az anyagban, amelyeknek köszönhetően az ilyen módon készülő anyag továbbra is eléggé „lyukacsos” marad ugyan, de már éppenséggel a vizet nem ereszti át. Vagyis, a levegő úgy cserélődhet a belső térben, hogy a víz nem jut be oda.

A lakókabint a BMW GINA nevű tanulmányautója ihlette, s különleges anyagát egy, a The North Face sátraira jellemző gömbölyded kupola vázra húzzák fel. Az egész lakókabin egy mozgatható alapra van helyezve, amelyet olyasféleképpen lehet használni, mint egy vontatható lakókocsit, míg a belső tér két ember számára nyújt lehetőséget az ott alvásra, s valamennyi tároló felületet is kialakítottak benne.

A CES-en az érdeklődők egyelőre csak a virtuális valóság adta lehetőségekkel élve „próbálhatták ki” a tervezett járművet, mindezt természetesen „havas terepviszonyok” között.

A The North Face a tervei szerint a Futurelight nevezetű anyagot még ez évben bemutathatja az őszi újdonságai között, amikor is a vállalat más „csúcskategóriás” kollekcióival együtt ismerkedhet majd meg vele a nyilvánosság.

Mindeközben a Hyundai ugyancsak bemutatott egy érdekes, futurisztikus tanulmányautót a CES-en, amely „robotikás lábaival” képes lehet elérni a nehezen bejárható területeket is, s így elméletileg egy napon akár a katasztrófák helyszínén is alkalmazhatják majd a mentések során.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen