Tech

Arckifejezéssel irányítható kerekesszéket mutatott be egy brazil vállalat

A Hoobox Robotics nevű brazil startup vállalat az Intellel együttműködve egy olyan adapterkészletet alkotott meg, amellyel szinte bármely elektromos kerekesszék alkalmassá válhat arra, hogy pusztán az arcmozdulatok segítségével irányítható legyen.
Elektromos kerekesszék A Wheelie 7 lényegében bármilyen elektromos kerekesszékhez használható a megalkotói szerint (Forrás: pixabay.com)

A Wheelie 7 nevű eszköz a kerekesszéket mesterséges intelligenciával egészíti ki, s miután felismeri a felhasználó arckifejezését, valós időben feldolgozva az információt a megfelelő irányba mozdítja a kerekesszéket.

Az eszköz prototípusa összesen tízféle arckifejezést képest felismerni és „értelmezni”, így a mosolyt, a szemöldök mozdulatát, az orr mozgatását, vagy a száj „csücsörítését” is. Hogy mely arckifejezéseket milyen irányhoz vagy mozdulathoz társítanák, azt a felhasználók maguk állíthatják be.

A brazil vállalat közlése szerint az általuk kidolgozott eszköz nem csupán a felhasználók mobilitását és önállóságát növelné, de egyúttal akár az önbizalmukra is kedvezően hathat. Elárulták azt is, hogy honnan ered a Wheelie 7 megnevezés – eszerint összesen hét percbe telik a telepítése.

A készlet hardverje az Intel technológiáján alapul, így például a 3D RealSense Depth kamera segítségével rögzítik az arckifejezéseket, amelyeket azon nyomban egy miniatűr számítógép dolgoz fel.

Mindezt a Hoobox arcfelismerő szoftvere egészíti ki, amely gépi tanulási módszer alkalmazásával képes pontosan értelmezni az arckifejezéseket. A vállalat közlése szerint fontos volt, hogy a tervezés során olyan újszerű arcfelismerő rendszert dolgozzanak ki, amely a fényviszonyoktól függetlenül képes pontosan felismerni az arckifejezéseket. Ismertetésük szerint olyan nagy mértékű precizitással dolgozik az általuk kifejlesztett rendszer, hogy képes felismerni bizonyos emberi viselkedéseket és a fájdalom kifejezésének tíz „fokozatát” is. Még azt is előre tudja jelezni, ha egy ember tüsszenteni készül.

Az eszközt – amelyet múlt héten a CES-en is bemutattak – az Egyesült Államokban néhányan már tesztelhetik is, s várhatóan ott már ebben az évben meg is lehet majd vásárolni. A készítők állítása szerint a Wheelie 7 az elektromos kerekesszékek mintegy 95 százalékával kompatibilis.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen