Tech

Fellép a veszélyes csínyeket bemutató videók ellen a YouTube

A YouTube ezentúl megtiltja a felhasználói számára, hogy olyan átverésekről és csínyekről készült videót osszanak meg, amelyek veszélyesek vagy érzelmi szempontból felkavaróak lehetnek. Ennek az előzménye, hogy több, a felhasználók körében terjedő „kihívás” is végződött már alkalomadtán halálesettel vagy sérüléssel. Az efféle anyagoknak pedig a videómegosztó portál szerint „semmi helye a YouTube-on”.
Mobiltelefon Nincs helye tovább a YouTube-on a veszélyes kihívásoknak és kegyetlen tréfának... (Forrás: pixabay.com / StockSnap)

Noha a YouTube a jövőben megtiltja a veszélyes átverésekről és kihívásokról szóló videók megosztását a felületén, kérdés, hogy mennyire jár majd sikerrel az új korlátozás betartását illetően – hiszen a korábbi, a káros tartalmak szabályozását érintő előírásait sem feltétlenül sikerült betartatnia.

A Buzzfeed például arról számolt be, hogy olyan felvételek, amelyeken állatokkal folytatott szexuális cselekmény, vagy arra történő utalás látható, annak ellenére is megtalálhatóak az oldalon, hogy a videómegosztó áprilisban kilátásba helyezte az ilyen anyagok eltávolítását. Egyes ilyen videók ráadásul milliós nézettségre is szert tettek.

A YouTube ezzel kapcsolatosan azt közölte, hogy erőteljesen dolgozik azon, hogy az ilyen típusú visszaélésekre serkentő tényezőket megszüntessék.

Ráadásul a kifogásolható csínyekre vonatkozóan még nehezebb lehet alkalmazni a szigorúbb szabályokat, hiszen ez esetben már az is érdekes kérdés lehet, hogy mi az a pont, amitől kezdődően egy-egy ilyen videó már „ártalmas” lehet.

A videómegosztó a gyakran ismételt kérdések oldalán kitér rá, hogy a YouTube több virális kihívásnak és tréfának is helyt ad, ám mindig is igyekeztek azon, hogy a viccesnek szánt tartalmak – egy bizonyos határt átlépve – ne váljanak veszélyessé vagy ártalmassá. Így aztán nem engedélyezik az olyan tartalmakat, amelyek olyan veszélyes tevékenységekre buzdítanak, amelyeknek valószínűsíthetően komoly sérülés lesz a vége.

Az oldalon mostantól nem engedélyezik az olyan videókat sem, amelyeken a bennük szereplő „megtréfált” emberek akár csak úgy vélik, hogy súlyos veszélyben lehetnek – még ha voltaképpen ez a veszély nem is valós.

Egyúttal közölték, hogy innentől fogva nem engedélyezik az olyan csínyeket sem, amelyek komoly érzelmi sérelmet okozhatnak gyerekeknek – vagyis olyasmit, ami életre szóló traumát jelenthet az érintett gyermek számára. A YouTube ezzel kapcsolatosan kifejtette, hogy szorosan együttműködik e kérdésben gyermekpszichológusokkal is, hogy megtudja, melyek azok a tartalmak, amelyek a gyerekek számára traumatizáló hatásúak lehetnek. Példaként említették az olyan eseteket, amikor a gyerekeknek azt állítják, hogy meghaltak a szüleik.

Az új szabályozás előzménye, hogy több esetben bizonyos „csínyek” és kihívások súlyos sérüléssel vagy akár halállal is végződtek korábban. Tavaly májusban például egy 20 éves nő lelőtte barátját egy félresikerült, virálisnak szánt videó elkészítése közben, míg egy másik esetben arra hívták fel a figyelmet, hogy többen mérgezést szenvedtek el, miután – egy újabb őrület hatására – maguk is mosogatógép tablettát kezdtek enni.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen