hirdetés
Tudomány

A Jupiter egyik holdja jobban hasonlíthat a Földre, mint ahogy eddig gondolták

Meglepő módon a hideg és jeges Europáról van szó.
Europa Az Europa (Forrás: En.wikipedia.org)
hirdetés

A Europa felszínét vastag vízjég páncél borítja, egyes csillagászok szerint alatta mélyen sós vizű óceán lehet. A NASA kutatói azt vizsgálták, hogyan változhatott az Europa óceánjának kémiai összetétele, és milyen elemek találhatók meg benne. A hold óceánjában – csakúgy, mint a Földön – tízszer több oxigén keletkezik, mint hidrogén. A tudósok elmélete szerint ugyanis ennek a két elemnek az egyensúlyának köszönhetően élet akkor is létezhet rajta, hogy amúgy nincs vulkáni hidrotermális tevékenysége.

További feltételezések alapján az Europa óceáni aljzata folyamatosan hűl, aminek következtében egyre több repedés keletkezik rajta, ezzel pedig egyre több kőzet érintkezhet vízzel, és léphet vele kémiai reakcióba. A Földön a víz és a kőzetek közti kölcsönhatást szerpentinizációnak hívják, amelynek eredményeképpen új ásványok jönnek létre, miközben nagy mennyiségű hidrogén szabadul fel, ami az óceán vizében halmozódik fel. Mindez önmagában azonban nem elég ahhoz, hogy kialakulhasson a földihez hasonló kémiai egyensúly, mivel oxidálószerre is szükség van, hogy a reakciók végbemehessenek a mélyből feltörő hidrogénnel. Az oxidálószereket pedig az Europa felszíne tudja biztosítani, a Jupiter intenzív sugárzásának köszönhetően. Ezeknek az anyagoknak azonban valahogy le kell jutniuk az óceán vizébe, hogy képesek legyenek reagálni a hidrogénnel.

A fenti folyamat pedig könnyen bekövetkezhet, mivel az Europa töredezett felszíne folyamatosan megújul. Erről a holdról ugyanis hiányoznak a becsapódási kráterek, ami arra utal, hogy valamiféle tektonika van a holdon, azaz a jégpáncél állandó mozgásban van, és ez lehetővé teszi, hogy az oxidálószerek lejussanak az óceánba. Az óceánban található redukálószerek meg egyensúlyozni tudják az oxidálószerek mennyiségét, így a földi tengerekhez hasonló kémiai összetétel jöhet létre.

A fentiek alapján az Europán minden feltétel adott az élet kialakulásához.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A születéstől megelőzhető lenne az 1-es típusú diabétesz

A születéstől megelőzhető lenne az 1-es típusú diabéteszMár a római időkben megkezdődhetett az ipari bálnavadászat

Már a római időkben megkezdődhetett az ipari bálnavadászatKirepült az első feketególya-fióka a webkamerás gemenci fészekből

Kirepült az első feketególya-fióka a webkamerás gemenci fészekbőlhirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen