hirdetés
Tudomány

70 év után bukkanhatnak fel újra tigrisek Kazahsztánban

Visszatérhetnek Kazahsztán vadonjába a tigrisek mintegy hét évtizeddel eltűnésüket követően – legalábbis akkor, ha valóban sor kerül a pénteken ismertetett nagyszabású visszatelepítési program kivitelezésére.
Szibériai tigris A szibériai tigris a már kihalt kaszpi tigrishez igen közel álló alfaj (Forrás: philadelphiazoo.org)
hirdetés

Mintegy hetven évvel ezelőtt az egykor Kazahsztánban őshonos nagymacskák az élőhelyek eltűnése és az orvvadászat miatt eltűntek ugyan az ország vadonjából, de belátható időn belül megkezdődhet a visszatelepítésük. Igaz, szakértők szerint akár évekre lehet szükség ahhoz, hogy a programot véghez vigyék.

A Kazahsztán és a WWF között megszületett megállapodás értelmében a szibériai tigriseket fokozatosan integrálnák az ország vadonjába. Sajnálatos módon az országba az ott eredetileg a 20. század közepéig honos kaszpi tigriseket már nem telepíthetik vissza, hiszen azok kihaltak – ugyanakkor az alfajhoz rendkívül közel állnak a visszatelepítésre kiválasztott szibériai tigrisek.

A projektre, amelynek keretében Kazahsztán válhat az első olyan országgá, amelynek vadonjába visszatelepítik a tigriseket az onnan történt korábbi teljes kihalást követően, egy 10 millió dolláros, vagyis mintegy 2,5 milliárd forintos keretet biztosít a WWF.

Igor Chestin, a természetvédő szervezet orosz képviselője üdvözölte a „globális jelentőségű esemény” aláírását, ám figyelmeztetett arra, hogy a tigrisek visszatelepítése az országba várhatóan „éveket” vesz majd igénybe.

„Évekig tarthat, mire a tigrisek ismét megjelennek ezeken a területen, mert a területet speciálisan elő kell készíteni” – mondta Igor Chestin egy asztanai sajtótájékoztatón.

Askar Myrzakhmetov kazahsztáni mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy már a jövő év elején kezdetét veszi egy védett természeti területen a munka a tigriseknek megfelelő élőhely kialakítása érdekében.

„Éppenséggel a teljes ökoszisztéma helyreállításáról beszélünk, ahová ezt a fajt is visszatelepítenénk” – jegyezte meg egy sajtótájékoztatón a miniszter.

A visszatelepítéssel kapcsolatos tudományos cikk szerint a tigrisek elterjedési területe összesen mintegy 13 jelenlegi ország területét fedte le, nyugaton Törökország, keleten pedig Kína jelentette a „határt” kevéssel a századforduló előtt.

A Szovjetunió az állatok kihalását felgyorsította a mezőgazdasági fejlesztések és a csatornarendszerek kialakításával, ezek a tevékenységek ugyanis az olyan erdős területeket is hátrányosan érintették, amelyekben a tigris és prédaállatai éltek. Eleinte kifejezetten vadászták is a nagymacskákat.

A kaszpi tigris a 20. század közepén-végén halt ki világszerte. Összességében a vadon élő tigrisek száma is csökkent az elmúlt évszázadban: a korábbi közel 100 ezer egyedről mára 4 ezerre csökkent a faj egyedeinek száma napjainkra.

Kambodzsában tavaly a tigriseket a WWF „funkcionálisan kihaltnak” nyilvánította, itt ugyanis 2007-ben örökített meg utoljára ilyen nagymacskát a kameracsapda.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen