hirdetés
Tudomány

Ősi tengeritehén fosszíliájára bukkantak Kaliforniában

Egy ősi tengeritehén mintegy 25 millió éves fosszíliájára bukkantak rá Kalifornia területén. Az állat egykor a kaliforniai Channel Islands szigetcsoport környezetében élt a vízben.
A fosszília vizsgálata Az ásatásra tavasszal kerülhet sor (Forrás: dailymail.co.uk)
hirdetés

A fosszilis koponyát és a mellkas megmaradt csontjait a Los Angelestől nagyjából 50 mérföldre (80 kilométer) északnyugatra található Santa Rosa-szigeten találták – jelentette be kedden a helyi nemzeti parki szolgálat.

A kutatók szerint az ősi maradványok egy, a tudományra korábban ismeretlen tengeritehén-fajtól származnak, ebben azonban egészen addig nem lehetnek biztosak, amíg meg nem történik a koponya szakértői vizsgálata.

A szóban forgó lelet közelében további legalább négy egykor élt tengeritehén maradványait is megtalálták.

A tengeritehenek rendjének képviselői jellemzően a sekély vizekben élnek, növényekkel táplálkoznak, és az akár mintegy négy méteres hosszúságot is elérhetik. A tengeritehenek rendjének napjainkra csupán négy élő képviselője maradt – a dugong, valamint három manátuszfaj.

Az amerikai földtani intézet (USGS) két kutatója talált rá az ősi állat koponyájára és mellkasi csontjaira egy meredek árokban, miközben a földrengések okozta töréseket mérték fel. Feltehetőleg a közelmúltban „fedte fel” az erózió a csontokat – a nemzeti parki szolgálat munkatársa, Yvonne Menard legalábbis így véli. A szakértő elmondta azt is, hogy a maradványok kövek közé ékelődtek, amelyek felett a felső talajréteg feltárult.

Egyelőre a helyszínt vászonnal és gipszes anyaggal takarták le, hogy megőrizzék a fosszíliákat a várhatóan a tavasz vége felé kezdődő ásatások megkezdéséig.

„Ez a tengeritehén talán csak az elmúlt néhány évben került a felszínre, miután évmilliókig a föld alá temetve hevert” – mondta Jonathan Hoffman, a fosszíliákról gondoskodó Santa Barbara Természettudományi Múzeum munkatársa.

Jonathan Hoffman egyben megjegyezte, hogy egyelőre lassan halad a munka, ugyanis a kutatóknak tervet kell kidolgozniuk a természeti területen történő ásatás megszervezésére.

Reményeik szerint az egykor élt állat fogait is kiemelhetik, ami azért volna igen fontos, mert azáltal képet nyerhetnének a tengeritehén táplálkozási szokásairól és arról, hány éves volt az adott példány, mikor elpusztult.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A születéstől megelőzhető lenne az 1-es típusú diabétesz

A születéstől megelőzhető lenne az 1-es típusú diabéteszMár a római időkben megkezdődhetett az ipari bálnavadászat

Már a római időkben megkezdődhetett az ipari bálnavadászatKirepült az első feketególya-fióka a webkamerás gemenci fészekből

Kirepült az első feketególya-fióka a webkamerás gemenci fészekbőlhirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen