hirdetés
Tudomány

A hal valóban az „agy eledele” lehet

Azok a gyerekek, akik legalább hetente egyszer halat esznek, általánosságban a halat egyáltalán nem, vagy csak ritkán fogyasztó társaikhoz képest négy IQ-ponttal magasabb teljesítményt érnek el az intelligenciát mérő teszteken, és jobban is alszanak. A témában a Nature nevű lapban megjelent tanulmányt a University of Pennsylvania kutatói készítették.
Hal A halfogyasztás a jobb alvásminőség révén fejtheti ki a kognitív képességekre gyakorolt pozitív hatását (Forrás: consumeraffairs.com)
hirdetés

Korábbi kutatások során is összefüggést figyeltek meg a többféle halban is megtalálható omega-3 zsírsavak és a magasabb intelligenciaszint, valamint a jobb alvásminőség között, ám ezt a három tényezőt eddig nem vizsgálták együttesen. Az újabb tanulmány szerint a hal tulajdonképpen éppen a jobb alvásminőségnek köszönhetően hathat pozitívan az intelligenciaszintre.

A kutatáshoz összesen 541 tizenegyéves kínai gyermeket figyeltek meg, akik 54 százaléka fiú, 46 százaléka pedig lány volt. A gyerekeket arról kérdezték, milyen gyakran fogyasztottak halat a felmérést megelőző egy hónapban, a válaszok pedig az „egyszer sem” lehetőségtől egészen a „legalább hetente egyszer” választásig terjedtek. Ezután az IQ-teszt verbális és nem verbális képességeket vizsgáló, kínai változatát végeztették el a gyermekekkel.

A gyerekek alvásával kapcsolatosan a szülőket kérték meg arra, hogy töltsenek ki egy ennek az értékelésére szolgáló kérdőívet. Végezetül a kutatók figyelembe vették az olyan demográfiai tényezőket is, mint például a szülők iskolázottsága és foglalkozása, a szülők családi állapota, vagy a háztartásban élő gyermekek száma.

A kutatók az adatok elemzése során azt figyelték meg, hogy a heti rendszerességgel halat fogyasztó gyerekek átlagosan 4,8 ponttal értek el jobb teljesítményt az IQ-teszten, mint akik csak ritkán, vagy soha nem ettek ilyen eledelt. Utóbbiaknál az időnként halat evők teljesítménye 3,3 ponttal bizonyult jobbnak. Emellett megfigyelhető volt, hogy akik több halat ettek, nyugodtabban aludtak, ami összességében jobb alvásminőségre utal.

Márpedig az alváshiány összefüggésben állhat az antiszociális viselkedéssel, utóbbi pedig a gyengébb kognitív képességekkel. Mindamellett megfigyelték azt is, hogy az omega-3 étrend-kiegészítők némileg csökkentik az antiszociális viselkedést, és mivel a halban is sok ilyen zsírsav található, a kutatók szerint nem különösebben meglepő a megfigyelésük.

A kutatás során – a résztvevők fiatal korára való tekintettel – a halak típusát nem vizsgálták, de a jövőben idősebb korú önkéntesekkel is szeretnének dolgozni, és a mostani megfigyelési tanulmány helyett randomizált kontrollált vizsgálatokra terveznek sort keríteni.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A születéstől megelőzhető lenne az 1-es típusú diabétesz

A születéstől megelőzhető lenne az 1-es típusú diabéteszMár a római időkben megkezdődhetett az ipari bálnavadászat

Már a római időkben megkezdődhetett az ipari bálnavadászatKirepült az első feketególya-fióka a webkamerás gemenci fészekből

Kirepült az első feketególya-fióka a webkamerás gemenci fészekbőlhirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen