hirdetés
Tudomány

Évtizedek óta először született foltos erszényesnyest a vadonban Ausztráliában

Már több mint 50 éve nem született Ausztráliában a vadonban foltos erszényesnyest, ezért is igen jó hír az a faj helyi fennmaradásának szempontjából, hogy nemrégiben kölykök látták meg a napvilágot.
Foltos erszényesnyest Foltos erszényesnyest (By Michael Barritt & Karen May - Flickr, taken by Michael Barritt & Karen May, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1553778)
hirdetés

Az Ausztráliában őshonos erszényesek az ország keleti partvidékén éltek, a rókák és a különböző betegségek azonban jelentősen megtizedelték az állományaikat. Új-Dél-Wales ausztrál szövetségi állam szakemberei Tasmaniából telepítették vissza a fajt korábban ebben az évben, most pedig azt figyelték meg, hogy három nősténynek kölyke született.

Az aprócska kölykök három hónapig nem hagyják még el anyjuk erszényét.

A Booderee Nemzeti Park egy munkatársa, Nick Dexter elmondta, hogy a kölykök születése fontos lépést jelent, kihívások azonban továbbra is akadnak a fenntartható populáció kialakítását illetően. Jó jel mindenesetre, hogy a nőstény erszényesnyestek 30 százalékának jelenleg van kölyke.

„A projekt során minden egyes állatot GPS-nyakörvvel követtünk nyomon, és hamar képesek voltunk felfedezni és kezelni a veszélyforrásokat”

– tette hozzá a nemzeti park szakembere.

A kistestű, nagyjából macskanagyságúra növő erszényes ragadozók fő táplálékát a rovarok jelentik, egészen az 1960-as évekig pedig Ausztráliában még viszonylag gyakori állatnak minősültek. Miután azonban a rókák és a betegségek következtében eltűntek ezen élőhelyükről, márciusban húsz példányt engedtek szabadon a természetvédő szakemberek, amely egyedeket aztán folyamatosan figyeltek is.

Egy ausztrál tudós szerint a projekttel sikerült bebizonyítani, hogy az állatok találtak maguknak táplálékot és búvóhelyet, valamint szaporodnak is. Emellett sikerült a szakembereknek olyan változásokat elérniük, amellyel az őshonos erszényesek túlélésének esélyei javultak.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A születéstől megelőzhető lenne az 1-es típusú diabétesz

A születéstől megelőzhető lenne az 1-es típusú diabéteszMár a római időkben megkezdődhetett az ipari bálnavadászat

Már a római időkben megkezdődhetett az ipari bálnavadászatKirepült az első feketególya-fióka a webkamerás gemenci fészekből

Kirepült az első feketególya-fióka a webkamerás gemenci fészekbőlhirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen