Tudomány

Az „egészséges elhízás” talán nem emeli a korai halálozás kockázatát egy tanulmány szerint

Abban az esetben, ha az elhízáshoz nem társulnak metabolikus problémák – így diabétesz, magas vérnyomás vagy magas koleszterinszint –, az nem növeli számottevően a korai halálozás kockázatát egy friss tanulmány szerint. A korábbi kutatások jelentős része ezzel ellentétes eredményre jutott, ám a nemrégiben a Clinical Obesity nevű lapban megjelent tanulmány szerzői szerint ennek az az oka, hogy ezen munkákban nagyrészt az „egészséges elhízottak” közé soroltak olyan embereket is, akik a metabolikus szindróma egyes tüneteivel küzdöttek.
Testsúly Észak-Amerikában 20-ból 1 emberre lehet jellemző az úgynevezett „egészséges elhízás” (Forrás: pixabay.com / PublicDomainPictures)

Már rég óta folyik a vita arról, vajon az olyan esetekben, amikor valaki elhízott, de egyébként egészséges, hosszú távon milyen hatással van ez az egyén egészségére. A múlt hónapban egy tanulmány arról számolt be, hogy az egészséges elhízottaknak is tartaniuk kell a szív- és érrendszeri kockázatoktól. Ezt a kutatást 90 ezer amerikai nő egészségi állapotának akár évtizedeken át tartó megfigyelésével végezték, és azt figyelték meg, hogy

„a túlsúlyosaknál és az elhízottaknál nagyobb valószínűséggel alakult ki agyvérzés vagy szívroham még akkor is, ha vérnyomásuk és koleszterinszintjük normális volt, és cukorbetegséget sem diagnosztizáltak náluk”.

A kolumbiai Dél-Karolinai Egyetem és a torontói York Egyetem kutatói most azt vizsgálták, hogy vajon a korai halálozást mennyiben befolyásolja az, ha valaki elhízott, ám egyetlen metabolikus betegségtől sem szenved. Ők azt figyelték meg, hogy önmagában a túlsúly és elhízás, ha nem társul hozzá például magas vérnyomás, magas koleszterinszint és diabétesz sem, nem növeli számottevően a halálozás kockázatát.

A kutatók az egészséges elhízás fogalmát most az olyan esetekre alkalmazták, amikor egyáltalán semmilyen egyéb metabolikus kockázati tényező nem állt fenn, s ennek fényében vizsgálták meg összesen 54 089 személy egészségi adatait öt különböző kohorsz tanulmány alapul vételével. Megfigyeléseik szerint az olyan esetekben, amikor a halálozás kockázatát önállóan is növelő állapotok és betegségek, így a magas vérnyomás, diabétesz és magas koleszterinszint egyike sem állt fenn az elhízott személyeknél, úgy nem volt magasabb a halálozás kockázata az esetükben.

A kutatók úgy vélik, azért juthattak most más következtetésre, mint a legtöbb korábbi tanulmány szerzői, mert korábban gyakran úgy definiálták az egészséges elhízást, hogy az illető a metabolikus kockázati tényezők „legfeljebb egyikét” mutatja. Csakhogy ez az újabb tanulmány szerzői szerint „egyértelműen problémás”, hiszen a magas vérnyomás önmagában is növeli a halálozás kockázatát korábbi tanulmányok szerint.

A kutatók szerint Észak-Amerikában átlagosan húszból egy elhízott személy nem küzd más metabolikus problémákkal. Az ilyen emberek esetében egyelőre nem ismert az esetleges fogyás pozitív hatásainak mértéke, milyensége sem.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen