Tudomány

Szinte az egész Földön áthaladt a november 11-ei „rejtélyes földrengés”

November 11-én egy kisebb földrengés történt Afrika közelében, előbb Mayotte szigeténél, illetve Madagaszkár és Malawi északi részei között. Akkor azért nem esett szó a földmozgásról, mert senki nem érezte, most azonban azért foglalkoztat sokakat, mert úgy tűnik, a földrengéshullám majdnem az egész bolygón áthaladt.
Mayotte A különös földrengés kialakulásában a vulkáni tevékenység szerepét gyanítják a kutatók (Forrás: pixabay.com / glittermayotte)

A National Geographic cikke szerint a földrengéshullámokat Afrika nagy részén, így Zambiában, Kenyában és Etiópiában is érzékelték a műszerek, de a legérdekesebb mégsem ez. A rengések ugyanis átjutottak az óceánon is, majd Chilében, Kanadában, Hawaii-nál, és Új-Zélandon is megfigyelték őket. Vagyis, akár 11 ezer mérföldes (17 ezer kilométeres) távolságba is eljutottak.

A rengés mintegy 20 percig tartott, és egy új-zélandi amatőr földrengéskutató szúrta ki elsőként az amerikai földtani intézet (USGS) élő szeizmológiai adatait figyelve a bekövetkeztét.

Újabb érdekesség lehet az is, hogy a furcsa rengéshullámot megelőzően több „hagyományos” földrengés is történt, amelyeket már május óta jegyeztek fel a sziget térségében.

A tudósok és az amatőr földrengésvizsgálók egyaránt úgy gondolják, hogy ehhez hasonló jelenséget korábban még nem sikerült feljegyezni, de abban is egyetértenek, hogy egyelőre nincs biztos magyarázat a történtekre – vagyis, nem igazán értik, mi folyt pontosan november 11-én.

Az esettel kapcsolatosan többen is megszólaltak. Így Jamie Gurney, az Earthquake Bulletin alapítója, akinek szavai szerint nem rémlik, hogy valaha is megfigyeltek-e volna korábban a novemberihez hasonló globális jelenséget. Robin Andrews vulkanológus pedig azt mondta, Mayotte területén különös vulkán is található, amely azonban a jelenlegi ismeretek szerint utoljára időszámításunk előtt 2050-ben tört ki.

A szakértők mindenesetre valószínűsítik, hogy nemcsak a tektonikus lemezek mozgása, hanem vulkanikus tevékenység is közrejátszott a jelenség kialakulásában, amelyet megítélésük szerint az Indiai-óceán mélyén található magma mozgása idézett elő.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen